1515

Stockholmsbörsen: Straffades av USA<br />

Stockholmsbörsen backade för ännu en dag på fredagen, där nedgången utökades något efter den amerikanska jobbrapporten. Nyhetsmässigt var det relativt tunt även om vissa bolag, som Hexagon och Unibet, utmärkte sig.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,6 procent lägre på indexnivån 1.612. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 10,0 miljarder kronor.

"Det är ganska odramatiskt i dag, utan storbolag som sticker ut särskilt mycket. Alla var helt fokuserade på den amerikanska jobbstatistiken och den landade nästan helt i linje med förväntningarna så den gjorde inget större avtryck heller. Rapportsäsongen är dessutom mer eller mindre över och vi går in i lite av ett ingenmansland fram till i oktober", säger Lars Söderfjell, strategichef på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Jobbrapporten för juli visade en sysselsättningsökning med 215.000 personer i USA, vilket strax under väntade uppgången om 225.000 personer. Arbetslösheten uppgick precis som väntat till 5,3 procent.

På Stockholmsbörsen tappade mätteknikbolaget Hexagon 1,4 procent och hörde till de sämsta aktierna bland storbolagen. Rapporten inkom väldigt nära konsensusprognosen enligt SME Direkt på samtliga rader. Den organiska tillväxten nådde dock inte riktigt förväntningarna.

I OMXS30 steg Lundin Petroleum mest med en uppgång på 1,6 procent, och återhämtade därmed en del av veckans tapp i spåren av kvartalsrapporten. Volvo och ABB hakade på i toppen och steg 1,3 respektive 0,9 procent.

I botten av indexet låg Investor, Astra Zeneca och Electrolux med nedgångar på 1,6-1,9 procent.

Bland Mid cap-bolagen föll Active Biotech 6,3 procent efter att bioteknikbolaget utökat sin förlust under det andra kvartalet.

Vidare i sektorn sjönk Orexo 8,5 procent - mest inom Mid cap - och kräftgången fortsätter därmed sedan amerikanska apotekskedjan CVS tagit bort Zubsolv på sin lista över rekommenderade läkemedel för 2016. Orexo redovisade en något sjunkande marknadsandel för sitt flaggskeppspreparat för föregående vecka.

Unibet fortsätter däremot mot nya höjder efter onsdagens kvartalsrapport. Aktien steg 3,0 procent på fredagen efter att spelbolaget aviserat köp av Igame Holding, en speloperatör med fokus på Norden och Centraleuropa, för en initial köpeskilling om 59 miljoner euro.

Biometribolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics fortsatte framåt på börsen med uppgångar på 5,8 respektive 6,0 procent och hörde till fredagens mest omsatta.

Fingerprint trumfades endast av Semfo bland Mid cap-bolagen. Gruvaktien stärktes 8,7 procent.

3D-printningsbolaget Arcam backade 3,4 procent till 122:50 kronor, nära den lägsta nivån på två år. De amerikanska 3D-printningsbolagen 3D Systems och Stratasys, som dock har en större fokus på konsumentsegmentet än Arcam, har båda nyligen rapporterat svaga resultat och Wall Street Journal har lyft fram problemen i sektorn.

SAS steg 3,2 procent efter att flygbolaget redovisat en intäkt per passagerarkilometer som steg med 4,8 procent i juni.


Innehåll från RG19 i Norden ABAnnons

Behovet av logistik ökar - men få har koll på helheten

Allt fler verksamheter bygger på komplex logistik, alla med samma utmaning: varorna måste ut i tid. Stannar verksamheten står stora summor på spel. Trots det saknar många kontroll på helheten.

Handeln genomgår en omvälvande transformation där digitaliseringen, påskyndad av pandemin, ökar beroendet av automatisering och IT. 

För alla verksamheter där logistiken är affärskritisk gäller samma mål, oavsett om man säljer mat, medicin eller industriprodukter. Ordrar ska distribueras ut till rätt lager, rätt varor ska packas och transporter måste rulla utan stopp.

En kedja som inte får stanna

Skräckscenariot är leveransstopp som gör att lastbilar står och väntar medan det glesnar i butikernas hyllor. Det kan kosta svidande summor i form av förlorade intäkter och viten men riskerar också ett ännu viktigare värde: affärsförtroendet. 

– Därför måste man alltid utgå från affärsbehoven när man väljer driftlösning för sina logistiksystem, säger Petter Elfström, VP Consulting Services på Rg19. De viktigaste frågorna att ställa sig, fortsätter han, är vilka processer som bär upp verksamheten och intäkterna. Vilka flöden måste alltid snurra utan stopp?

Ställ krav på affärsförståelse

Petter Elfström anser att logistikföretag borde ställa mycket högre krav på affärsförståelse från sina driftspartners. Framför allt tycker han att diskussionen om servicenivåer borde handla mindre om tekniska detaljer och mer om affärskritiska funktioner.

– Alla driftleverantörer kan ge dig information på detaljerad teknisk nivå, som att ett batchjobb inte gick natten innan. Men hur påverkar det verksamheten? säger Petter Elfström och fortsätter:

– En till synes enkel sak som att en etikettskrivare strular eller att wifi-nätet svajar kan sätta stopp för en affärskritisk logistikkedja. Det måste gå snabbt att identifiera vilka flaskhalsar som har uppstått och var, så att problemet kan åtgärdas och verksamheten snurra igång igen.

Kontroll på helheten

För att nå dit är det avgörande att få en överblick över helheten med kontroll hela vägen ner till detaljer som enskilda ordrar. 

– Din driftpartner ska kunna ge dig en samlad bild av alla processer och delsystem. Uppstår problem ska du få veta det långt innan plockrutinerna påverkas och transporterna stannar.

Det är stor skillnad på teknisk drift och verksamhetsorienterad drift, tycker Petter Elfström. Han ger ett exempel: 

– Vårt samarbete med NorgesGruppen som levererar mat över hela Norge har resulterat i 75 procent färre allvarliga driftstörningar och incidenter. Det sker inte minst med hjälp av proaktiv övervakning med över en halv miljon mättillfällen per dygn. Vi har förbättrat kundens kontroll både på helheten och självklart även ner på detaljer, ner på enskild ordernivå.

Ständig tillgänglighet och proaktiv övervakning ska helt enkelt vara en självklarhet i ett bra drifterbjudande. Du ska känna dig 100 procent trygg med att alla system snurrar och levererar så länge du inte hör något annat. 

– En av våra styrkor är att även om kunden har andra IT-leverantörer och flera olika system så kan vi hjälpa till med att övervaka verksamhetsflödet och affärsflödet. På så vis kan vi hjälpa kunden att förstå var i flödet ett problem föreligger, fortsätter Petter Elfström.

Läs mer om hur Rg19 stöttar företag där logistiska flöden bär upp affären här.  

Om Rg19
Privatägd, plattformsoberoende driftspartner med kontor i Stockholm. Rg19 driftar och övervakar logistiksystem för en mängd kunder inom handel, bygg och hälsovård. I samarbete med logistikpartners som IMI, NYCE och Logent levererar Rg19 logistikdrift till kunder som Ahlsell, Medicarrier, Apoteket Hjärtat och NorgesGruppen.

Läs mer på rg19.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RG19 i Norden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?