Stockholmsbörsen: Hexagon backar på rapport

Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium på fredagsöppningen i linje med börserna i Frankfurt och Paris. Hexagon och Active Biotech backar efter släppta delårsrapporter och investerarna inväntar kommande utfall från USA:s jobbsiffror.

OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.617 efter en dryg timmes handel. Omsättningen var 1,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

I dag riktar marknaden blickarna mot eftermiddagens officiella sysselsättningsstatistik från USA som kan ge ytterligare fingervisningar till Federal Reserve och deras kommande beslut om styrräntan.

På bolagsfronten inkom rapporter från bland annat Hexagon och Active Biotech som fick ett svalt mottagande på marknaden.

Mätteknikbolaget Hexagons delårsrapport kom in strax över förväntningarna i andra kvartalet. Under andra kvartalet fick bolaget stöd av positiva valutaeffekter och besparingsprogram i Schweiz och USA.

I delårsrapporten skrev vd Ola Rollén att bolaget redovisade rekordmarginaler med ett starkt underliggande kassaflöde och samt att Hexagon känner sig trygga att i fortsättningen skapa organisk tillväxt och marginalexpansion. Dock råder fortsatt osäkerhet i tillväxtmarknaderna. Aktien är ned 2,2 procent och är i skrivande stund den andra mest omsatta på börsen.

Högst upp omsättningslistan finns Fingerprint Cards som stiger 2,7 procent medan sektorkollegan Precise Biometrics var den tredje mest omsatta med en uppgång på 4,3 procent. Däremot tyngs index av nedgångar i de större bolagen Hennes & Mauritz, Electrolux och Ericsson som är ned 1,3 procent, 1,5 procent respektive 0,4 procent.

I läkemedelssektorn föll Active Biotech 10 procent i spåren av att ha redovisat en 24-procentig större förlust än fjolårets minusresultat för andra kvartalet. Bolaget meddelade även att organisationsförändringar ska minska antalet anställda till 19 från 56 medarbetare.

Rederiföretaget Viking Supply redovisade en lägre omsättning och rörelseresultat medan nettoresultatet var fem procent högre jämfört med fjolåret. Aktien är oförändrad.

Anoto fått en order på 29.000 digitala pennor från Japan värd ungefär 37 miljoner kronor och beräknas levereras under kvartal 4 i år. Anoto klättrar 6,4 procent.

Spelbolaget Unibet meddelade att de har förvärvat iGame Holding för 59 miljoner euro, med en tilläggsskilling på maximalt 20 miljoner euro. I samband med transaktionen räknar spelbolaget med synergier och ökade marknadsandelar på kommande omreglerade marknader. Aktien är upp 2,0 procent.

Under dagen väntas även NGEX Resources släppa sin delårsrapport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?