Annons

Råvaror: Oljan fortsatte ned<br />

Råoljan och basmetallerna fortsatte under fredagen den senaste veckans överlag sjunkande prisrörelser, medan guldpriset steg något. Guldprislyftet tyder på en oro för aktiemarknaden, hävdar Jason Schenker vid Prestige Economics.
Jason Schenker vid Prestige Economics.
Jason Schenker vid Prestige Economics.

Runt klockan 20.30 hade Brentoljan i första termin backat med 0:89 dollar till 48:63 dollar per fat, medan WTI-oljan sjunkit 0:81 dollar till till 43:85 dollar per fat.

Priserna rörde sig successivt ned under kvällen svensk tid, bland annat efter att oljeservicebolaget Baker Hughes rapporterat om en uppgång i antalet aktiva oljeriggar i USA för femte gången på sex veckor.

"Marknaden tar ledning från fundamenta, som är väldigt svaga. Det går alltmer upp för folk att vi alltjämt är i en marknad där det globala utbudet överstiger efterfrågan", sade Tim Evans, energianalytiker vid Citi Futures Perspective, till Bloomberg News.

Annars var huvudspörsmålet på fredagen den amerikanska sysselsättningsrapporten som, sedd i sin helhet, var i ungefärlig linje med förväntan.

Guld steg 4:22 dollar till 1.094 dollar per uns trots att många tolkat rapporten som ett steg i riktning mot en första räntehöjning från Feds sida. Den nedgång på aktiemarknaden som följde efter rapporten kan dock ha lockat investerare till guld, framkastade Jason Schenker vid Prestige Economics.

"Vad detta [guldprisets rörelse] säger oss är att det finns oro kring risknivån på aktiemarknaden, och det säger oss att en svagare dollar stöder guldpriset", sade han till Bloomberg News.

Basmetallerna tappade efter att den tyska industriproduktionen oväntat minskat under juni - en siffra som ökade oron kring den ekonomiska utvecklingen för Europas största ekonomi.

Kopparn backade till den lägsta nivån på sex år och noterades 12 dollar lägre vid 5.159 dollar per ton.

Dollarindexet, där dollarn mäts mot ett antal valutor, var ned med 0:28 till 97:56.

Noteringar kl 20.30
Råvara Förändring Notering Förändring i proc Sedan årsskiftet
WTI, första termin -0:81 USD 43:85 -1,81% -23,74%
Brent, första termin -0:89 USD 48:63 -1,80% -23,44%
Koppar -12 USD 5.159 -0,23% -17,89%
Zink -6 USD 1.860 -0,32% -14,55%
Aluminium -4 USD 1.586 -0,22% -14,22%
Nickel -50 USD 10.845 -0,46% -28,71%
Bly +24 USD 1.723 1,41% -6,94%
Tenn -200 USD 15.220 -1,29% -21,13%
Guld +4:22 USD 1.093:77 0,39% -7,69%
Silver +0:19 USD 14:86 1,27% -5,36%
Dollarindex -0.28 97.56 -0,28% 8,07%

Innehåll från SeavusAnnons

Så kan varje företag bli sin egen bank

Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.
Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.

Att betalningar, lån, överföringar och investeringar sker genom den reglerade bank- och kapitalmarknaden har hittills varit en självklarhet. Men i framtiden kommer vi att se många alternativa sätt att gör affärer. 

–Den här revolutionen är bara i sin linda, säger Kiril Gelevski, Sales Leader på Seavus. 

Seavus är mjukvaruföretaget som föddes i Lund under IT-boomen och på grund av en av grundarnas nordmakedoniska rötter också har en stor utvecklingsenhet i Skopje. 

–Vi gillar den svenska nyfikenheten, innovationskraften och det enkla demokratiska sättet att arbeta. Det är något som vi hela tiden jobbar hårt för att behålla, överallt där vi är verksamma. Att skapa team av nordiska och nordmakedoniska mjukvaruexperter är en framgångsformel som ger goda resultat och ekonomiska fördelar för våra kunder, säger Kiril.

Alternativa finanslösningar 

Det innovativa tänkandet är en förklaring till att Seavus ligger långt framme när det gäller att hitta nydanade mjukvarulösningar för pengatransaktioner. Hittills har det tagits för givet att den traditionella bank- och kapitalmarknaden måste vara inblandad i alla betalningar, lån och insättningar.

–Men det är faktiskt inte ristat i sten. I framtiden kommer mycket av detta ske utanför de reglerade marknaderna. Det innebär att det blir snabbare, enklare och mer demokratiskt för både företagskunder och konsumenter, menar Kiril.

Han säger att det framför allt är tre trender man bör hålla koll på.

Payment integration

Betalningsprocessen binds samman med andra centrala affärssystem När alla systemen är kompatibla kan betalningstransaktionerna genomföras sömlöst. Inga ”bankdagar” som fördröjer transaktionerna.

Embedded finance

Digitala lösningar som gör det möjligt för företag att själva hantera betalningar, kreditgivning utanför de traditionella bank- och finanssystemen. Det kan till exempel handla om ett café där kunden köper en kaffe och betalar sju dagar senare, utan inblandning av Bank-ID eller betalkort. Caféet bestämmer själv över kreditgivningen och cafégästen lägger sin order med hjälp av en kod. Det kan också vara ett e-handelsföretag där kunden har ett konto. Kreditköp beviljas av säljaren och köparen kan även sätta in medel på kontot.

Decentralized finance

Digitala plattformar som gör det möjligt för människor att bland annat investera i fonder, handla med derivat och kryptovalutor, försäkra sig mot risker och få räntor på likvidkonton – utan att gå genom traditionella system.

Stora utmaningar

Att finanssektorn nu genomgår ett skifte leder till stora utmaningar för befintliga bank- och finansföretag. Digitaliseringsprocesserna under de senaste två decennierna har gjort Sveriges banksektor till en av de mest digitaliserade i Europa, men kraven på förändring och anpassning ökar nu i allt snabbare takt. Dagens konsumenter förväntar blixtsnabb service, får de inte det har de möjlighet att gå någon annanstans.

–Människor har ett stort förtroende för de traditionella aktörerna, så de kommer fortfarande att ha en stor marknad. Men de måste förändra sitt sätt att tänka. Inom en ganska snar framtid kommer kunderna att förvänta sig att en överföring till Kenya ska gå lika snabbt som en swishbetalning. Vägen till framgångsrika affärsmodeller kan då gå via fintechbolagen. Men i en värld med stor komplexitet, mer regelverk och större konkurrens kommer det också att efterfrågas medarbetare med lång erfarenhet från bank och finans, säger Toni Trpkovski, CTO.

Om Seavus

Seavus Banking har funnits i 22 år och har idag 150 IT-experter som utvecklar integrerade och moderna banklösningar. Kunderna omfattar nordiska startups, större amerikanska banker samt de största bankerna i sydöstra Europa. Seavus har 1200 anställda och är en del av Arcona Group. 

Läs mer på seavus.com  

Besök oss på Linkedin 

 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera