1515

Räntor och valutor: Små marknadsrörelser <br />

De svenska obligationsräntorna har inlett fredagens handel med marginellt sjunkande nivåer, i linje med tendensen för räntorna i utlandet. På valutamarknaden har rörelserna varit små i avvaktan inför den amerikanska sysselsättningsrapporten i eftermiddag.

"EUR/USD rörde sig runt 1,09 i går. Dagens payrolls kommer liksom för räntor sätta tonen, och crossen kommer att vara mycket mottaglig för vad siffrorna visar", skriver Nordea i en kommentar på morgonen.

Kronan har stabiliserats under morgonen, efter att ha tappat en hel del mot såväl euron som dollarn den senaste tiden.

"Kronan åker på däng. Ingves och Jansson skrattar hela vägen till banken. EUR/SEK över 9,50 med siktet inställt på nästa tunga motstånd strax under 9,60. Skulle vår inflationsprognos slå in så ligger RB tre tiondelar fel redan i juli. I sig ett argument för en 'hyperproaktiv' Riksbank att snart slå till med en '10:a' igen (dvs sänka räntan med en tiondels procentenhet, SIX anm)", skriver Danske Bank under morgonen.

Den tyska ekonomiska statistiken under morgonen var svagare än väntat, där juni månads industriproduktion visade en nedgång med 1,4 procent i månadstakt jämfört med förväntningarna om en uppgång på 0,4 procent.

Tysklands export sjönk med 1,0 procent under juni samtidigt som importen dalade med 0,5 procent. Förväntningarna var en exportnedgång på 0,5 procent och en importuppgång på 0,5 procent. Handelsbalansen visade ett starkare överskott än väntat om 24,0 miljarder euro.

Den japanska centralbanken beslutade fredagen som väntat att hålla de penningpolitiska stimulanserna oförändrade. Röstsiffrorna i direktionen för den oförändrade politiken blev återigen 8-1.

Ekonomin förväntas fortsätta att återhämta sig måttligt men årstakten för KPI förväntas för närvarande hamna runt noll procent, med anledning av effekterna av de sjunkande energipriserna, uppgav centralbanken i en formulering som innebar en upprepning.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson uppgav under gårdagen att hon ser positiva signaler avseende den svenska ekonomin men reformutrymmet är begränsat.

"Det behöver vara en mycket stram budget som läggs i höst", sade hon enligt en artikel i Dagens Industri. I budgeten kommer man bland annat presentera förslag på sänkt rotavdrag och höjd bensinskatt. Det kommer dock inte att bli några nya skattehöjningar, utöver de som tidigare aviserats.

Andersson konstaterade att läget i Grekland nu ser bättre ut än i början av juli, då den senaste prognosen levererades. Regeringens bedömning då var att BNP-tillväxten hamnar på 2,6 procent i år och på 2,7 procent nästa år. Regeringen samlas i Harpsund den 21 augusti för budgetöverläggningar. Då kommer även en ny prognos för Sveriges ekonomi att presenteras.

Under förmiddagen presenterar Riksgälden utfall för statens betalningar avseende juni klockan 09.30 och brittisk handelsbalans kommer därefter vid 10.30.

Sysselsättningsstatistiken presenteras klockan 14.30 i eftermiddag och det är den enda tunga ekonomiska statistiken från USA under fredagen. Analytiker räknar med att sysselsättningen steg med 223.000 under juli och att arbetslösheten var oförändrad vid 5,3 procent.

Federal Reserve bevakar nu den inkommande statistiken noga, inför det penningpolitiska mötet i mitten av september. Marknadsförväntningarna är delade om centralbanken kommer att höja styrräntan redan i september eller om direktionen kommer att avvakta till ett av de kommande mötena i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?