New York-börser: Ned efter arbetsmarknadsrapport<br />

Amerikanska aktier tappade i den inledande handeln på fredagen efter att investerarna tagit intryck av arbetsmarknadsrapporten för juli. Index fortsatte därmed den sjunkande rörelse som präglat veckan som helhet.

Vid klockan 16.50 hade Dow Jones Industrial Average förlorat 0,3 procent till 17.361, medan det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till nivån 2.079. Tekniktäta Nasdaq sjönk samtidigt 0,3 procent till 5.041.

Omsättningen var 190 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 560 miljoner på Nasdaq.

Trots att den amerikanska sysselsättningsökningen under juli i fredagens rapport inkommit något under konsensusprognosen menade många bedömare att ökningen ändå är förenlig med den "viss" ytterligare förbättring som Fed, vid sitt förra möte, efterlyste innan räntehöjningen kan genomföras. Den amerikanska ekonomin adderade 215.000 jobb under juli, visade siffrorna, att jämföra med väntade 225.000.

"Om någonting lutar rapporten åt en höjning i september, givet styrkan i jobbsiffrorna. Jag är inte förvånad att marknaden reagerar negativt givet det svaga sentiment vi haft under de senaste dagarna", sade Michael James, handlare vid Wedbush Securities, till Bloomberg News.

Baserat på räntemarknadens prissättning efter statistiken är sannolikhetens för att den första räntehöjningen sker nästa månad 48 procent, enligt Bloomberg.

"Det finns fortfarande ett stort nummer av investerare som inte tror att Fed kommer att höja räntorna. Men i denna rapport finns inget som spätt på oron om att agera för tidigt", sade Bob Baus, ekonom vid Principal Global Invstors, till Bloomberg.

Sektorsvis gick råvaror fortsatt svagt, med nedgångar för bolag som Freeport-McMoran (-1,4%), CF Industries (-3,4%) och Consol Energy (-3,4%).

Bland enskilda bolag rusade Nvidia Corp nära 11 procent i inledningen. I sin kvartalsrapport lämnade bolaget, som bland annat tillverkar grafikkort, en högre intäktsprognos för det tredje kvartalet än analytikerna väntat sig.

Groupon tappade samtidigt 3 procent i New York efter att bolaget presenterat ett resultat och en försäljning under estimaten. Dessutom sänktes onlinedealbolagets helårsprognos för ebidta-resultatet.

85 procent av bolagen inom S&P 500 har nu släppt sina rapporter. Enligt Bloomberg har ungefär tre fjärdedelar av dem slagit förväntningar, medan kring hälften av dem överraskat positivt när det kommit till försäljningen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tappat 3 punkter till 2,19 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?