1515

Räntor och valutor: Pundet försvagas<br />

Svenska räntor drog nedåt på torsdagen, i likhet med utvecklingen i USA och Tyskland, när oljepriset fortsatte ned. Pundet tappade och brittiska räntor fick en skjuts nedåt av torsdagens räntebesked från BOE.

"Det var en mikrobesvikelse för dem som hade väntat sig en snabb höjning från BOE. Det var bara en ledamot som var för en höjning, mot spekulationer om ett par till tre stycken, och således lite mjukare", sade Stefan Mellin, analytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning av svensk räntemarknad på torsdagen hade pundet tappat till 1:5514 mot dollarn, från 1:5637 som högst strax före BOE:s räntebesked strax efter lunchtid. Brittiska räntor var ned mellan 2 och 5 punkter.

Tyska och svenska tioårsräntor drog 4 respektive 2 punkter nedåt på torsdagen till 0,72 respektive 0,77 procent. Svensk tvåårsränta letade sig ned 6 punkter till -0,45 procent. Amerikanska två- och tioårsränta var då båda 4 punkter lägre.

Oljan fortsatte att tappa på torsdagen med WTI tydligt under 45 dollar per fat medan Brent var klart under 50 dollar.

"De låga energipriserna har pressat ned räntor globalt på sistone och kommer även att synas i nästa veckas svenska KPI. Det kommer att innebära en inflation en god bit under Riksbankens prognos och bidra till spekulationen om en ny räntesänkning redan i september i och med Riksbankens stora fokus på inflationen. Kronan handlas därmed med Riksbankspremie", sade Stefan Mellin till Nyhetsbyrån Direkt.

Kronan försvagades 5 öre mot euro till 9:55 men var oförändrad mot dollar till 8:75 vid torsdagens stängning, från onsdagseftermiddagen. Mätt i TCW-index försvagades kronan från 133,74 till 134,16. Euron stärktes över 1:09 mot dollar.

Marknaden inväntar nu närmast den amerikanska jobbrapporten för juli på fredagseftermiddagen, vilken kommer att påverka prissättningen för höjningar från Fed. Torsdagens största begivenhet var Bank of Englands räntebesked och - för första gången - medföljande prognoser och protokoll.

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,50 procent där Ian McCafferty var den enda som reserverade sig mot beslutet och ville höja räntan med 25 punkter.

BOE-chefen Mark Carney tonade under den efterföljande presskonferensen ned de negativa effekter på konsumentpriser som lägre energi och matpriser har haft. Han konstaterade att en negativ KPI-utveckling i närtid förvisso inte skulle vara förvånande men att detta kommer att vara temporärt under ett drygt år medan KPI-förväntningarna är väl förankrade på medellång sikt och att det inte finns några tecken på deflation.

Efterfrågetillväxt kan dra KPI tillbaka till målet inom två år och den penningpolitiska kommittén (MPC) kommer att justera den penningpolitiska policyn vid behov. MPC förbinder sig dock inte till några höjningar i förtid, sade han också men menade även att det är troligt att timingen för en räntehöjning kommer närmare och att diskussionen kring räntan kommer att bli skarpare i takt med att återhämtningen i ekonomin fortsätter.

Ingenting annat än traditionella höjningar på 25 punkter har diskuterats inom MPC, sade han även.

I protokollet från räntemötet noterade den penningpolitiska kommittén också att pundets förstärkning kan dämpa inflationen under en "ihållande period".

Mark Carney sade under presskonferensen att MPC kommer att ta hänsyn till pundkursen i sina beslut. Pundrörelsen har dock inte tagit bort behovet av gradvisa räntehöjningar.

Vissa ledamöter såg enligt protokollet uppåtrisker mot inflationsprognosen på grund av starkare efterfrågan och stigande löner, samt mindre lediga resurser än förväntat.

Enligt Bank of Englands inflationsrapport som lades ut samtidigt som räntebeskedet bedöms brittisk KPI-inflation vara 2,03 respektive 2,14 procent om två respektive tre år.

Stefan Mellin konstaterade att Bank of Englands fokus på tillfälliga effekter till följd av låga energipriser och dylikt var lågt och att utsikterna om ett år var i fokus då det är på den horisonten som centralbankers penningpolitik kan påverka.

Statistik över brittisk industriproduktion kom in under förväntan på torsdagsförmiddagen. Utvecklingen i juni var oväntat negativ, -0,4 procent från maj, väntat +0,1 procent.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg 2,0 procent i juni, jämfört med i maj, väntat var en ökning på 0,3 procent, enligt Bloomberg News enkät. Commerzbank konstaterade i en snabbkommentar att det framför allt var stora order på skepp och båtar som drog upp siffrorna. Exkluderat ökningen i den volatila "andra fordon"-sektorn föll däremot orderintaget omkring 1 procent från maj.

På torsdagen kom även jobbmarknadsindikatorer från USA-håll i form av Challengers varselstatistik för juli, som uppgick till 105.696, jämfört med 44.842 i juni. Ökningen var 125,4 procent från juni 2014 reflekterat av nedskärningar inom det amerikanska försvaret samt bland stora teknikbolag.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA under förra veckan ökade med 3.000 till 270.000 personer, jämfört med veckan dessförinnan. Statistiken ligger därmed fortsatt på låga nivåer efter att en vecka i juli ha varit nere på 255.000, vilket var det lägsta sedan november 1973.

Schweizerfrancen tappade på torsdagen över 1:07 mot euron för första gången sedan i mars. På statistikfronten var schweiziskt konsumentförtroende det lägsta på över tre år tyngt av försvagade utsikter om ekonomin och jobbmarknaden. Under det första halvåret har aktiviteten i landets ekonomi tappat fart sedan valutagolvet på 1:20 mot euro slopades i januari.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?