1515

Asien: Japan höjs av starka rapporter<br />

Asienbörserna tappade överlag mark eller var oförändrade på torsdagen. Japan var däremot ett positivt undantag efter starka kvartalsrapporter i landet, samtidigt som yenen försvagades mot dollarn. Kina bromsade in de senaste dagarnas nedgångar.

Kring klockan 7.30 noterades det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 0,7 procent lägre. Japanska Nikkei 225 noterades 0,6 procent högre medan Australiens S&P/ASX200 sjönk 1,4 procent.

I Kina var fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen oförändrade. Under onsdagen svängde börserna mellan plus och minus hela tio gånger.

Bland japanska aktier att stiga fanns bland annat Toyota, världens största biltillverkare, som avancerade 1,5 procent. Bolaget redovisade efter onsdagens stängning ett bättre nettoresultat och omsättning än vad analytikerna räknat med.

Mjölkproducenten Meiji Holdings rusade 18 procent efter att det höjt sin vinstprognos för helåret.

Nippon & Telegraph stärktes 4,0 procent efter att det aviserat ett återköpsprogram om 100 miljarder yen, motsvarande cirka 7 miljarder kronor.

"Topix och Nikkei håller sig kvar vid uppgångarna då kvartalsrapporterna varit bra, vilket ger stöd. En räntehöjning i USA är trolig i september. Den första höjningen har redan prisats in i en svagare yen, så fokus är på takten och efterföljande höjningar", sade Soichiro Monji.

Marknadstemperatur klockan 07:30


kl 6:30 kl 7:30 kl 12:35 Sedan
31/12
MSCI Asia Apex 50 -0,7% -0,7% - -3,2%
Nikkei 225 +0,7% +0,6% - +18,8%
Hongkong Hang Seng -0,4% -0,4% - +3,5%
Kinas Shanghai Comp -0,2% +0,0% - +14,2%
Kinas Shenzhen Comp -0,2% +0,0% - +50,4%
Taiwan Taiex -1,2% -1,2% - -9,3%
Sydkorea Kospi -0,8% -0,9% - +5,0%
Indien BSE Sensex 30 +0,1% +0,1% - +2,7%
Singapore Straits +0,0% +0,0% - -5,2%
Australia S&P/ASX200 -1,3% -1,4% - +3,4%


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?