Annons

Securitas faller på börsen<br />

Stockholmsbörsen handlades högre strax efter lunchtid på onsdagen. Ett stigande oljepris lyfte många av de svenska bolagen, men lyckades inte motverka Lundin Petroleums fall efter en svag delårsrapport på morgonen.

Vid klockan 14.00 noterades OMXS30 upp 0,9 procent till indexnivån 1.626. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 5,8 miljarder kronor.

I övriga Europa noterades Euro Stoxx 50-indexet 1,3 procent högre medan DAX hade stigit med 1,4 procent.

Av samtliga 30 aktier i storbolagsindexet handlades 28 ovan nollstrecket. Bäst gick det för stålbolaget SSAB och gruvbolaget Boliden, upp 5,8 respektive 4,0 procent, som tävlat om förstaplatsen under förmiddagen.

Lundin Petroleum var den mest omsatta aktien i indexet men också den sämst presterade efter en nedgång om 4,9 procent. I oljebolagets delårsrapport var dels försäljningen och ebitda-marginalen lägre än SME:s konsensusprognos, dels sänktes produktionsprognosen för helåret 2015 kraftigt.

Även säkerhetsjätten Securitas presenterade en rapport som fick kalla handen av investerare. Visserligen var försäljningen i linje med SME Direkts konsensusprognos, men resultatet lyckades inte nå förväntningarna. Aktien föll 4,8 procent.

Volvo steg 1,6 procent efter statistik på tisdagskvällen som visade att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, en av Volvos viktigaste marknader, föll mindre än väntat under juli månad jämfört med samma månad i fjol.

Bortom storbolagen vändes blickarna bland annat mot Unibet, upp cirka 12 procent, som redovisat en kvartalsrapport vilken överpresterade SME:s konsensusprognos på samtliga punkter.

SEB:s analytiker Stefan Nelson säger att Unibet fick se effekten av de marknadsföringsinvesteringar som gjordes under det första kvartalet. Dessutom har en högre andel mobilspelare gjort bolaget mindre säsongskänsligt, eftersom spelen blir tillgängliga exempelvis under sommarmånaderna.

"Kvaliteten i rapporten var bra rakt igenom. Det som är positivt är att det inte handlade om någon tillfälligt superstark sportboksmarginal, utan en underliggande bra verksamhet", säger Stefan Nelson.

Ögonsensorföretget Tobii steg också på sin kvartalsrapport. Bland annat hade omsättningen ökat med omkring 70 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Aktien noterades drygt 8 procent högre.

Orexo, som på tisdagen handelsstoppats efter ett kraftigt börsfall, handlades 8 procent högre på onsdagen. CVS har tagit bort Orexos flaggskeppsprodukt Zubsolv från sortimentet, men bolaget har skrivit ett nytt flerårigt avtal med en så kallad "Pharamcy Benefit Manager" för Zubsolv.

Strålteknikbolaget Elekta sjönk nära 6 procent. På tisdagen rusade aktien efter rykten om att Philips har anlitat Bank of America för att hitta tänkbara förvärv inom medicinteknik.

Hexagon backade 1,7 procent efter att mätteknikbolagets amerikanska sektorkollega Trimble sänkt utsikterna för det tredje kvartalet. Hexagons rapport inkommer på fredag.

På makroagendan presenteras USA handelsnetto kl 14.30 och veckodata över oljelagren kl 16.30.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera