1515

Räntor och valutor: Starkare dollar

Amerikanska statspappersräntor steg efter den svenska marknadens stängning på tisdagen och dollarn har stärkts sedan röstande Fed-chefen Dennis Lockhart ökat tron för en första räntehöjning i september. Onsdagen bjuder på ADP-jobbrapporten och en rad inköpschefsindex för tjänstesektorn där japansk och kinesisk tjänste-PMI inkommit under natten.

Vid 6.40-tiden är såväl amerikansk tvåårsränta som tioårsränta upp 6 punkter till 0,74 respektive 2,24 procent, jämfört med svensk stängning på tisdagseftermiddagen.

Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlantaregionen som i år är röstande inom FOMC, sade på tisdagskvällen att han tycker att "ribban för att inte agera ligger högt just nu, men det är min personliga åsikt. Det skulle krävas en signifikant försämring i den ekonomiska bilden för att jag ska skifta till åsikten att inte skrida till verket", sade han till Wall Street Journal.

Han påpekade att vi har fått positiva signaler från jobbsiffror medan ekonomin studsade tillbaka i det andra kvartalet, efter det svaga första kvartalet. Hans prognoser är att ekonomin förbättrar sig ytterligare under det andra halvårets två kvartal, jämfört med det andra kvartalet.

"Min inställning just nu inför [september]mötet är att ekonomin är redo och att det är en lämplig tidpunkt att göra en förändring", sade Dennis Lockhart vidare.

Callum Henderson, valutaanalyschef på Standard Chartered i Singapore, sade till Bloomberg News att de räknat med väldigt gradvisa höjningar från Fed med start i september.

"Lockharts kommentarer stödde dollarn genom att ta tillbaka dessa utsikter i marknadens radar", sade han.

På valutamarknaden har dollarn stärkts brett i spåren av att prissättningen på en Fed-höjning i september har ökat. Nu indikerar prissättningen 48 procents sannolikhet, från 38 procent inför Dennis Lockharts tal på tisdagen, rapporterade Bloomberg News.

Mot euron har dollarn stärkts till 1:0866, från 1:0978 vid svensk stängning av räntemarknaden på tisdagen. Mot yenen är dollarn samtidigt stärkt till 124:38, från 124:01. Kronan har försvagats knappt 10 öre till 8:72 mot dollarn samt är 1 öre svagare till 9:48 mot euro, från tisdagseftermiddagen.

Onsdagens USA-agenda bjuder på en indikator inför fredagens officiella jobbrapport i form av ADP:s privata sysselsättningsstatistik för juli. Denna väntas visa en sysselsättningsökning på 215.000, i linje med förväntningarna över sysselsättningsutvecklingen i privat sektor i den officiella jobbrapporten där förväntningarna är en total ökning av antalet sysselsatta på 225.000, enligt Bloomberg News.

Vidare väntas Markits definitiva samt ISM:s tjänste-PMI för juli på onsdagen där ett smärre uppåttick till 56,2 från 56,0 i juni är förväntat i den sistnämnda. USA:s handelsnetto i juni publiceras också i eftermiddag där underskottet väntas ha ökat till 43,0 miljarder, från 41,9 miljarder dollar i maj.

Från euroområdet väntas detaljhandelsdata utöver definitivt tjänste-PMI under förmiddagen. Tjänste-PMI inkommer även från Storbritannien och redan under morgonen publicerar Silf/Swedbank sitt inköpschefsindex för tjänstesektorn.

Den svenska siffran väntas visa en viss återstuds till 55,5 i juli enligt SME Direkts konsensusprognos. I juni backade indexet till 54,9 från 58,2 i maj, vilket då var klart större än förväntat tapp till 57,1 enligt SME Direkts junienkät.

Under natten visade Caixin/Markits inköpschefsindex för kinesisk tjänstesektor en uppgång till 53,8 i juli, från 51,8 månaden före. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn (composite) sjönk till 50,2, från 50,6.

Markit konstaterade att den större expansionen i tjänstesektorn gick stick i stäv med en starkare kontraktion inom tillverkningssektorn. Antalet anställda fortsatte att öka inom tjänstesektorn medan en fortsatt minskning skedde inom industrin, noterades enligt juliindexen.

Inköpschefsindex för den japanska tjänstesektorn sjönk till 51,2 i juli, jämfört med 51,8 i juni som var den starkaste månaden sedan september 2014, men låg alltjämt över 50 för fjärde raka månaden. Amy Brownbill vid Markit konstaterade att ökningen i nya order var den starkaste sedan maj 2013, i juli.

"Sentimentet rörande aktivitet under kommande år stärktes även i juli", sade hon även och framhöll att en del panelmedlemmar hänvisat till större efterfrågan genererat av förberedelser inför värdskapet av de olympiska spelen 2020.

Såväl för tvåårig som tioårig japansk statsobligation har räntan stigit 1 punkt till 0,02 respektive 0,40 procent på tisdagen, jämfört med måndagens stängningsnivåer.

Onsdag 6.40 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:7221 (8:6262) EUR/USD 1:0866 (1:0978)
EUR/SEK 9:4775 (9:4681) USD/JPY 124:38 (124:01)
Jp obl 2 0,02 (0,01) Jp obl 10 0,40 (0,39)
Ty obl 2 -0,25 (-0,25) Ty obl 10 0,64 (0,64)
US obl 2 0,74 (0,68) US obl 10 2,24 (2,18)


Innehåll från SAVRAnnons

Kvinnor halkar efter ekonomiskt – på grund av sina sparvanor

Kvinnor har i större utsträckning än män sitt sparande på sparkonton. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsvanorna hos män och kvinnor skiljer sig åt på många punkter. Undersökningen visar bland annat att 79 procent av kvinnor har ett sparande på sparkonto, medan motsvarande siffra hos män är 67 procent. Män är istället mer benägna att investera sitt kapital i fonder och aktier.

 Vad beror skillnaderna på?

Kvinnor skattar sin kunskap om sparande lägre än män (källa: Fondbolagens förening 2020), vilket också bekräftas i nämnda undersökning från YouGov: Fler kvinnor (27 procent) än män (15 procent) säger att anledningen till att de inte fondsparar är för att de inte vet hur man gör.

Det tycks med andra ord finnas en vilja att ta tag i sin ekonomi och investera pengarna istället för att ha dem på ett sparkonto, men ett hinder för många är att de upplever att det krävs kunskap – och att de inte besitter den.

Riskerna med att ha pengarna på sparkonto

I oktober 2021 låg Sveriges inflation på 3,1 procent. Med andra ord: den som har pengar på ett sparkonto till en lägre ränta än så, förlorar i praktiken pengar då det sparade kapitalets värde urholkas. Kvinnor har generellt såväl lägre lön som mindre kapital än män, och att då ha stora delar av sitt sparande på ett sparkonto innebär att man riskerar att hamna än mer på efterkälken ekonomiskt.

Att komma igång med fonder är enklare än många tror

Spartjänsten Savr har utvecklat en funktion som gör det enkelt även för nybörjare att komma igång med fondsparandet. Genom att ange hur länge och hur mycket man vill spara, får spararen förslag på en fördelning mellan olika typer av fonder som passar hens livssituation och sparmål.

Savr ger sina sparare upp till 50% rabatt på fondavgifterna jämfört med banker och nätbanker. Detta gör att deras genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med banker och nätbanker.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder, vilket gör fondsparandet upp till 50% billigare än hos banker och nätbanker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har precis som banker såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?