1515

Räntor och valutor: Dollarn ger sig inte<br />

Dollarn handlas fortsatt på högre nivåer mot andra valutor i europeisk förmiddagshandel efter att en Fedledamot signalerat att en räntehöjning i september är mycket sannolik. Europeiska statspappersräntor stiger svagt i längre löptider.

Fedchefen i Atlanta, Dennis Lockhart (som röstar i FOMC i år), sade i en intervju med Wall Street Journal, att Fed är nära att höja styrräntan för första gången på nio år, och enligt honom krävs det "signifikanta försvagningar" i inkommande data för att förmå honom att rösta emot en räntehöjning i september.

"Ribban är hög just nu för att inte agera, om jag talar för mig själv", sade han.

Amerikanska statspappersräntor steg över hela linjen efter Fedledatens kommentar och forsätter något upp i den europeiska förmiddagshandeln, tioårsräntan handlas cirka 6 punkter högre än vid tisdagens svenska stängning.

Europeiska räntor dras med uppåt av de amerikanska, och brittiska räntor stiger något mer än på andra håll. Även den brittiska centralbanken närmar sig en första räntehöjning, till skillnad från ECB. Bank of England meddelar räntebesked i morgon, och även om ingen tillfrågad analytiker räknar med någon räntehöjning redan då tror många i alla fall att två eller tre ledamöter kan komma att reservera sig till förmån för högre ränta redan nu.

Onsdagen är i övrigt tjänste-PMI-dag, och rapporterna inleddes med en hygglig uppgång i Caixin/Markits Kina-index, till 53,8 från 51,8 i juni.

Silf/Swedbanks svenska tjänste-PMI steg till 56,6 i juli från 54,9 i juni. Det var bättre än de 55,5 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, och det största positiva bidraget kom från delindex för affärsvolym, som steg 4,4 enheter till 59,8. (kanske resebranschen som har lyft i det mediokra sommarvädret).

Svenska statobligationsräntor stiger med upp till 2 punkter punkter i längre löptider, kronan handlas tio öre svagare mot den starkare dollar och även knappt 2 öre svagare mot euron.

Tjänste-PMI har med endast några få undantag noterats i ett intervall på 55-60 i snart två år, vilket indikerar god tillväxt, men inget utöver trenden de senaste åren.

Definitiva tjänste-PMI för euroområdet kom in på 54,0 i juli, ner från 54,4 i juni men bättre än preliminära 53,8. Spanien fortsätter gå starkare än andra delar av euroområdet, där steg tjänste-PMI till 59,7 i juli, från 56,1 i juni.

Markits Chris Williamson tycker att PMI-data uppvisar en "lugnande uthållighet" i euroområdets ekonomi trots Greklandskrisen, och säger att data tyder på en BNP-tillväxt på 0,4 procent under andra kvartalet och i början av tredje kvartalet.

I Storbritannien sjönk tjänste-PMI till 57,4 i juli, från 58,5 juni, enligt Bloomberg News prognosenkät väntades 58,0.

Klockan 11.00 rapporterar Eurostat detaljhandelsdata för juni, prognoserna pekar mot -0,2 procent jämfört med maj och +2,0 procent jämfört med juni 2014.

På eftermiddagens USA-agenda riktas intresset kanske främst mot ADP-rapporten om den privata sysselsättningsutvecklingen i juli, klockan 14.15. Enligt Bloomberg News prognos väntas en ökning med 215.000 personer, efter 237.000 i juni. Prognoserna inför fredagens officiella data pekar mot att den privata sysselsättningen ska ha ökat 214.000, efter +223.000 i juni.

En sedvanlig brasklapp kanske bör utfärdas för osäkerheten i sysselsättningsdata för juli, fabriksstängningar kan slå olika mellan åren vilket ofta kan betyda påtagliga avvikelser från prognos.

Kockan 14.30 redovisas vidare USA:s handelsbalans för juni, där underskottet väntas ha ökat till 43,0 miljarder dollar från 41,8 miljarder i maj. ISM:s tjänsteindex, klockan 16.00, väntas ha stigit till 56,2 i juli från 56,0 i juni.

Onsdag kl 10.35 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:7326 (8:6262) Statsobl 2y -0,39 (-0,40)
EUR/SEK 9:4856 (9:4681) Statsobl 10y 0,77 (0,75)
EUR/USD 1:0861 (1:0978) Räntegap /ty 9 (11)
US obl 10y 2,24 (2,18) Tysk obl 10y 0,68 (0,64)


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?