Annons

Nya bostäder kan undantas från amorteringskrav

Nyproducerade bostäder kan undantas från ett nytt amorteringskrav. Allianspartierna har lyft frågan och finansmarknadsminister Per Bolund säger till Di att han är öppen för att titta på en sådan lösning.
Per Bolund (MP).
Per Bolund (MP).Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från DynaMateAnnons

Så ska AI användas inom svensk industri: “Tillämpning finns redo redan idag”

Pär Holmgren, vd DynaMate & Enerco Engineering och Anders Modig, chef för systemutveckling på Enerco Engineering.
Pär Holmgren, vd DynaMate & Enerco Engineering och Anders Modig, chef för systemutveckling på Enerco Engineering.

Svensk industri ligger i framkant vad gäller att samla in data – men kunskapen om hur den ska sorteras och analyseras är fortfarande mer begränsad än den behöver vara. Svenska DynaMate lyfter vikten av att framtidssäkra svensk industri genom att ta hjälp av externa aktörer för det digitala och produktionstekniska utvecklingsarbetet.

– AI är en beprövad teknik och tillämpning finns redo redan idag, säger Pär Holmgren, vd DynaMate & Enerco Engineering.

DynaMate bildades ur Scaniakoncernen och är sedan 2010 en av Sveriges mest erfarna aktörer inom utveckling av produktions- och underhållsrelaterade åtgärder för svensk industri.

Digitaliseringen driver på hållbarhetsarbetet

De senaste åren har digitaliseringen av samhället utvecklats i en explosionsartad takt, men enligt Pär Holmgren har den i många avseenden tvärtom gått för långsamt inom industrin.

– Det som har satt fart på digitaliseringen i stort har varit coronapandemin, oron i omvärlden som lett till ökad regionalisering samt miljö- och energifrågan. Industrin i sig driver inte på hållbarhetsprocessen i tillräcklig omfattning, det finns en hel del förbättringspotential vad gäller bland annat prediktering, förluster och flödeseffektivitet, menar han.

Det finns många exempel på hur digitaliseringen driver på hållbarhetsarbetet. Används AI på rätt sätt kan industriföretag skapa mer energieffektiva system där man använder resurserna optimalt och minskar svinnet. Genom att öka automationsgraden kan man dessutom minska de arbetsuppgifter som ger ergonomiska skador – en central fördel ur ett arbetsmiljöperspektiv.

– Genom en hållbar produktion kan man med färre resurser och mindre klimatavtryck få en stabilare produktionsprocess säger Pär Holmgren.

AI hanterar data med hög noggrannhet

Industrin genererar enorma mängder data, men det är inte alltid den förvaltas optimalt. Komplexa data som är svår för människor att tolka och förutspå kan AI hantera med hög noggrannhet.

– Jag tror att AI för många fortfarande känns lite skrämmande och abstrakt, rentav magiskt. Men när man sätter sig in i vad AI egentligen gör blir det väldigt konkret: den bryter ner data, hittar samband och förutspår på så vis scenarion baserat på historik, säger Anders Modig, chef för systemutveckling på Enerco Engineering.

En bredd av skräddarsydda lösningar

DynaMate & Enerco Engineering kan tack vare sitt process- och systemkunnande i kombination med expertkunskaper inom AI erbjuda en bredd av skräddarsydda lösningar åt industriföretag. Och det kommer sannolikt behövas för att industrin fortsatt ska vara konkurrenskraftig, menar Pär Holmgren.

– Behovet finns hos industrin. Kunskapen, tekniken och tillämpningen finns hos oss. Det som behövs nu är möten i samförstånd, avslutar han. 

Om DynaMate & Enerco Engineering
Vi är ledande system- produktions- och underhållsbolag med rötter i Scania och hos andra ledande tillverkande bolag. Strukturkapital från 100 års framgångsrik produktions- och underhållsutveckling som paketerats om för en ny marknad. Våra hållbara tjänster möjliggör en effektivare drift, en ökad produktivitet och en förbättrad lönsamhet. DynaMate & Enerco Engineering är en del av Enerco Group AB med 850 anställda och en omsättning på 1,1 miljard.

Läs mer här

 

Mer från DynaMate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera