1515

New York-börsen: Disney mot strömmen <br />

Efter tre dagar av nedgångar var börshumöret övervägande positivt under de inledande handelstimmarna på onsdagen.

Strax före klockan 18.00 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent till 17.604, medan det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 2.106 - en nivå som ligger lite mer än en procent från all-time high-noteringen från maj. Tekniktäta Nasdaq steg samtidigt 1,2 procent, hjälpt av att tungviktaren Apple återhämtat sig 1,7 procent efter några dagars nedgångar.

Omsättningen var 320 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 840 miljoner på Nasdaq.

"Marknaden har varit lite under press och letar efter anledningar till att studsa tillbaka upp. Den enskilt mest betydelsefulla faktorn som påverkar aktiemarknaden är vad Fed beslutar att göra", sade John Manley, strateg vid Wells Fargo, till Bloomberg News.

Från arbetsmarknaden, som Fed bevakar noga i sin bedömning av lämpligt ränteläge, gav onsdagen veckovisa jobbdata från ADP en något dystrare bild än marknaden väntat sig. Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 185.000 personer i juli enligt siffrorna, att jämföra med en väntad ökning om 215.000 personer.

Bland de stora bolagen i USA levererade Walt Disney en rapport som inte föll i särskilt god jord hos marknadsaktörerna. Det justerade resultatet var visserligen högre än väntat, men intäkterna på 13,1 miljarder var strax under konsensus såväl som prognosen för tredje kvartalet. Aktien retirerade 8,7 procent, och blev därmed den aktie att prestera sämst inom Dow Jones-indexet.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Tre steg för att lösa elkrisen

Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.
Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang.

Sverige producerar massvis med energi i norr, men konsumerar det mesta i söder. Konsekvensen: skyhöga elpriser och risk för underskott. Solenergi kan snabbt och billigt bli en viktig del av lösningen på dilemmat, men om det ska bli verklighet krävs det att tre saker händer, så snart som möjligt.

Så jobbar Sveriges mest erfarna solenergiföretag

Sverige har en stor en stor elproduktion, med basen i de stora vattenkraftverken i norr. Och det är just geografin som är problemet. För även om landet i dag producerar något mer än de 140 terawattimmar som vi gör av med så sker majoriteten av produktionen i norr, medan majoriteten av elen konsumeras i söder. Det innebär att elen måste transporteras långt, till stora kostnader och med förluster på vägen.

– Dessutom räknar de flesta experter med att vårt energibehov kommer att fördubblas de kommande 20 åren, säger Johan Skördare, vd på solenergiföretaget EnergiEngagemang.

Att lösa den här ökade konsumtionen med vattenkraft går inte eftersom den redan är fullt utbyggd, och nästa års vattendomar sannolikt minskar produktionen.

– En del förespråkar kärnkraft, men där har du också flera problem. Det tar jättelång tid, minst 20 år, att planera och bygga ett nytt kärnkraftverk. Och med tanke på att de flesta inte ens vill bo nära ett vindkraftverk, på grund av att det låter, så kanske de inte är så jättesugna att bo nära ett kärnkraftverk heller.

Kvar på listan över fossilfri el står solkraft, och fördelarna med den är många.

– Den låter inte och den riskerar inte att släppa ut radioaktivt avfall. Man kan bygga den där människor bor och konsumerar elen, och dessutom går det snabbt att bygga, vi går från spade i marken till färdig solcellspark på bara 20 veckor.

Många regelverk

Men, i dag är det inte så lätt att sätta spaden i marken. Framförallt är det tre faktorer som hindrar den utbyggnad av solenergin som framförallt södra Sverige behöver: oklara tillståndsprocesser, effektkapaciteten i näten samt lagar som begränsar storleken på privata solenergianläggningar.

– De stora solcellsparkerna byggs på marken, och då är det många regelverk kring bland annat fornminnen, strandskydd, nyttjande av åkermark och så vidare att ta hänsyn till hos både kommuner och länsstyrelsen. I dag är den processen ganska komplex, och vi efterlyser klarare direktiv från Jordbruksverket och länsstyrelser för hur de här tillstånden ska ges, vilken typ av mark som bör användas, så att tillståndsprocessen kan snabbas upp.

Den andra frågan handlar om möjligheten att ansluta solcellsparkerna till kraftnätet, även det en process som behöver oljas upp.

– Det kan dröja ett år bara att få en handläggare för sitt ärende, så det är en flaskhals som vi verkligen önskar skulle ses över, till exempel genom tydligare ägardirektiv från nätbolagens ägare.

Den sista stötestenen är de regler som i dag begränsar möjligheten för större privata solenergianläggningar.

– För det första får du, om du sätter solceller på taket idag, bara producera 500 kilowattimmar per år, annars får du betala elskatt på all produktion du använder själv. Det blir väldigt kontraproduktivt i en situation där vi har underskott i elproduktionen. Varför inte låta de här taken producera all solel som bara går?

Det andra problemet för små anläggningar är att om de producerar mer solel än den egna förbrukningen tappar sin status som mikroproducent.

– Vi tycker tvärtom, har någon riktigt bra södervända tak så ska de få använda det till max, för det är något som gynnar hela samhället. Vi har inte tid att vänta, ska vi klara av klimatkrisen måste vi bygga ut mer ren solel redan i dag.

Hitta rätt solceller för just dina behov.

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?