ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Därför fryser kvinnor på kontor

  • Foto: Colourbox.
Om du är kvinna och fryser på kontoret är du inte ensam. Förutom rent kroppsliga skillnader mellan könen är nämligen rekommendationerna för inomhustemperaturen baserade på vad som är bekvämt för medelmannen, skriver Science Alert.

Globalt sett används en standard för inomhustemperatur som fastställdes under 1960-talet av en amerikansk ingenjörsförening. Modellen de utarbetade tog hänsyn till lufttemperatur, lufthastighet, relativ luftfuktighet, kläder och i vilken utsträckning kroppar producerarar värme. Med andra ord ämnesomsättningen.

”I princip är det en bra standard baserad på termodynamik, värmebalansen mellan kroppen och omgivningen”, säger Boris Kingma, biolog vid universitetet i Maastricht, till Science Alert.

Problemet är att studier visar att kvinnor föredrar en varmare miljö än män. Medan män nöjer sig med 22 grader inomhus vill kvinnor ha 25 grader. Kvinnors kroppar producerar helt enkelt mindre värme än vad mäns gör eftersom de i allmänhet är mindre och har mindre muskler. Muskler producerar mer värme än kroppsfett.

När Kingma och hans kollegor mätte ämnesomsättningen hos 16 kvinnor var den mätbart lägre än den nivå som använts för att räkna fram modellen på 1960-talet. Med andra ord var standardtemperaturen enligt undersökningen för låg.

Rekommendationen från Kingma är därför att granska personalstyrkans sammansättning och basera temperaturen på det. Förutom kön bör standardtemperaturen även baseras på de anställdas ålder, kroppsstorlek och vilken sorts arbete de utför.

Tyck till