1515

Börsen stängde på plus <br />

Stockholmsbörsen stängde på plus på onsdagen likt de ledande motsvarigheterna på kontinenten. Svaga delårsrapporter fick Lundin Petroleum och Securitas att rasa medan rykten om att Cevian Capital vill öka innehavet i ABB fick aktien att rusa.

Vid stängning noterades OMXS30 upp 0,8 procent till indexnivån 1.625. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 10,7 miljarder kronor.

Det paneuropeiska Eurostoxx 50-indexet steg 0,6 procent vilket även det tyska DAX gjorde.

I det svenska storbolagsindexet återfanns flera av råvarubolagen i toppen. Stålbolaget SSAB presterade bäst efter en uppgång på omkring 6 procent.

ABB, som pendlat mellan plus och minus på förmiddagen, avancerade kraftigt efter uppgifter om att riskkapitalbolaget Cevian Capital vill öka sitt ägande i kraft- och automationsbolaget till 20 procent. Enligt ägardatabasen Holdings ägde Cevian per 24 juli aktier motsvarande 5,2 procent av kapitalet i ABB. Cevian vill inte kommentera uppgifterna. ABB:s aktie stängde 2,9 procent högre.

Volvo avancerade 0,9 procent efter statistik som visat att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, en viktig marknad för lastbilstillverkaren, sjönk mindre än väntat.

Securitas presterade sämst i indexet efter en nedgång om 7,3 procent. Säkerhetsbolaget redovisade på onsdagen en kvartalsrapport som till stor del var under marknadens förväntningar - bland annat var nettoresultatet 4 procent lägre än SME Direkts konsensusprognos.

Även Lundin Petroleum tappade kraftigt, ned 5,2 procent trots ett stigande oljepris på onsdagen. Oljebolaget presenterade på morgonen en rapport med en sjunkande omsättning som var lägre än förväntningarna. Dessutom sänktes produktionsprognosen för helåret 2015 kraftigt.

Midcap-bolaget Unibet presenterade däremot en rapport klart över förväntan och aktien rusade 11,9 procent.

"Kvaliteten i rapporten var bra rakt igenom. Det som är positivt är att det inte handlade om någon tillfälligt superstark sportboksmarginal, utan en underliggande bra verksamhet", sade SEB:s analytiker Stefan Nelson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Tobii lyckades avancera efter att ha öppnat räkenskaperna. Ögonsensorföretagets andra kvartal präglades av hög aktivitetsnivå sett till såväl forskning och utveckling som försäljning.

"Sammanfattningsvis utvecklades alla tre affärsområden väl under kvartalet", skriver vd Henrik Eskilsson i halvårsrapportens vd-ord. Aktien noterades 7,2 procent högre.

Guldgruvbolaget Semafo, upp 3,7 procent, fick överlag gott betyg för sin halvårsrapport på onsdagen. Något lägre guldproduktion än väntat motverkades av lägre kostnader.

Hexagon, vars kvartalsrapport väntas på fredag, sjönk 0,7 procent. Mätteknikbolagets amerikanska sektorkollega Trimble sänkte i sin rapport på tisdagskvällen utsikterna för det tredje kvartalet.

På makroagendan inkom ett flertal amerikanska siffror - bland annat ökade handelsunderskottet i juni mer än väntat, vilket även ISM inköpschefsindex för juli gjorde.


Innehåll från Telia CygateAnnons

Fem tips för att arbeta säkert på distans

”Att jobba hemifrån kan vara en säkerhetsrisk”, menar Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate.
”Att jobba hemifrån kan vara en säkerhetsrisk”, menar Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate.

Allt fler vill i dag ha möjlighet att arbeta hemifrån och på distans. Det ställer nya krav på våra säkerhetslösningar. Då måste företagen göra det enkelt för medarbetarna att göra rätt.

Läs mer om säker uppkoppling på telia.se/molninriktad 

Tidigare var det lättare för företagen att ha koll på säkerheten. Datorer, servrar och medarbetare fanns inom samma väggar, vilket gjorde det enklare att skydda information från att spridas. Så är det inte längre.

– När fler jobbar på distans har vi ett helt nytt läge med nya hot och utmaningar. Men också nya möjligheter, säger Simon Binder, arbetsplatsarkitekt på Telia Cygate. 

– Att jobba från ett öppet nätverk på till exempel ett kafé innebär en klar säkerhetsrisk. Och att jobba hemma är inte heller så säkert. Många företag säger därför redan i dag nej till hemmanätverk. Det innebär att företagen måste tänka om och ha en ny säkerhetsstrategi. 

Tillsammans med Magnus Rosendahl, affärschef IT-tjänster på Telia, listar Simon Binder fem tips som gör det enklare och säkrare att arbeta på distans:  

1. Utbilda medarbetarna

Att jobba på distans innebär att ett större ansvar vilar på medarbetarna. Därför måste de utbildas, coachas och ständigt uppdateras på hur säkerheten ska upprätthållas på distans. Varje medarbetare har ett ansvar gentemot sin arbetsgivare, men arbetsgivaren måste också hjälpa medarbetarna att göra rätt. Så gör dem medvetna om hot, angrepp och risker. Precis som vi inte ska prata högt om vad som helst över allt, ska vi inte heller jobba över allt. 

2. Ta skydd med hjälp av digitalt larmbolag

Det är viktigt att företaget har ett digitalt skydd som larmar om eventuella hot och avvikelser. 

Se då till att de larm och skydd ni använder fungerar och jobbar tillsammans. Eller allra helst, ha en enda partner, till exempel SOC, Security Operation Center, som hjälper företaget med hela skyddet. Det blir både billigare och mer effektivt.  

3. Gör en ordentlig säkerhetsanalys 

Vilka nya hot och risker utsätts organisationen för i det ”nya normala”, vilka säkerhetsfunktioner finns och vilken lösning är rätt för just oss? För att ta reda på det, gör en ordentlig säkerhetsanalys där ni ser över alla delar och även analyserar läget framåt. Se till att ni hittar en lösning där allting jobbar tillsammans.  

4. Skydda mejlen

Ett av de största säkerhetshoten är mail och andra samverkanslösningar. Det är så lätt att missta sig på en avsändare och klicka på en osäker länk – det har tyvärr många redan erfarit. En bra regel är därför att aldrig klicka på en länk annat än om du fått information om den innan. Ta också hjälp av ett mejlskydd – uppgradera det paket du har eller köp det separat. Det är ett enkelt sätt att göra det svårt angripa mejlen och att slippa oro.  

Det gäller även plattformar för videokommunikation, till exempel Teams och Zoom. Så ha samma tänkt där – ta skydd på alla plattformar.  

5. Använd multifaktor-autentisering

De flesta plattformar och nätverk kräver en verifiering av användaren. Men i dag räcker det inte med användarnamn och lösenord. För att identifieringen på till exempel ett intranät ska vara säker krävs en så kallad multifaktor-autentisering. Denna kan göras på olika sätt, till exempel genom en push-notis, fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller en fysisk enhet, som ett smart card eller en Yubikey

De flesta företag har information som är känslig och måste skyddas. Och alla plattformar innebär en risk – Teams, Facebook, Whatsapp, Google… 

– Därför måste alla, såväl företag som privatpersoner, skydda alla sina konton från intrång. Det innebär att vi kommer att få se allt mer av multifaktor-autentisering eller tvåfaktors-autentisering, säger Magnus Rosendahl. 

– Men tänk på att inget skydd är 100 procent säkert så var alltid lite sunt skeptisk och tänk med förnuftet. 

Läs mer om säker uppkoppling på telia.se/molninriktad 

Mer från Telia Cygate

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Cygate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?