Annons

Börsen stängde på plus <br />

Stockholmsbörsen stängde på plus på onsdagen likt de ledande motsvarigheterna på kontinenten. Svaga delårsrapporter fick Lundin Petroleum och Securitas att rasa medan rykten om att Cevian Capital vill öka innehavet i ABB fick aktien att rusa.

Vid stängning noterades OMXS30 upp 0,8 procent till indexnivån 1.625. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 10,7 miljarder kronor.

Det paneuropeiska Eurostoxx 50-indexet steg 0,6 procent vilket även det tyska DAX gjorde.

I det svenska storbolagsindexet återfanns flera av råvarubolagen i toppen. Stålbolaget SSAB presterade bäst efter en uppgång på omkring 6 procent.

ABB, som pendlat mellan plus och minus på förmiddagen, avancerade kraftigt efter uppgifter om att riskkapitalbolaget Cevian Capital vill öka sitt ägande i kraft- och automationsbolaget till 20 procent. Enligt ägardatabasen Holdings ägde Cevian per 24 juli aktier motsvarande 5,2 procent av kapitalet i ABB. Cevian vill inte kommentera uppgifterna. ABB:s aktie stängde 2,9 procent högre.

Volvo avancerade 0,9 procent efter statistik som visat att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, en viktig marknad för lastbilstillverkaren, sjönk mindre än väntat.

Securitas presterade sämst i indexet efter en nedgång om 7,3 procent. Säkerhetsbolaget redovisade på onsdagen en kvartalsrapport som till stor del var under marknadens förväntningar - bland annat var nettoresultatet 4 procent lägre än SME Direkts konsensusprognos.

Även Lundin Petroleum tappade kraftigt, ned 5,2 procent trots ett stigande oljepris på onsdagen. Oljebolaget presenterade på morgonen en rapport med en sjunkande omsättning som var lägre än förväntningarna. Dessutom sänktes produktionsprognosen för helåret 2015 kraftigt.

Midcap-bolaget Unibet presenterade däremot en rapport klart över förväntan och aktien rusade 11,9 procent.

"Kvaliteten i rapporten var bra rakt igenom. Det som är positivt är att det inte handlade om någon tillfälligt superstark sportboksmarginal, utan en underliggande bra verksamhet", sade SEB:s analytiker Stefan Nelson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Även Tobii lyckades avancera efter att ha öppnat räkenskaperna. Ögonsensorföretagets andra kvartal präglades av hög aktivitetsnivå sett till såväl forskning och utveckling som försäljning.

"Sammanfattningsvis utvecklades alla tre affärsområden väl under kvartalet", skriver vd Henrik Eskilsson i halvårsrapportens vd-ord. Aktien noterades 7,2 procent högre.

Guldgruvbolaget Semafo, upp 3,7 procent, fick överlag gott betyg för sin halvårsrapport på onsdagen. Något lägre guldproduktion än väntat motverkades av lägre kostnader.

Hexagon, vars kvartalsrapport väntas på fredag, sjönk 0,7 procent. Mätteknikbolagets amerikanska sektorkollega Trimble sänkte i sin rapport på tisdagskvällen utsikterna för det tredje kvartalet.

På makroagendan inkom ett flertal amerikanska siffror - bland annat ökade handelsunderskottet i juni mer än väntat, vilket även ISM inköpschefsindex för juli gjorde.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?