1515

Stockholmsbörsen: Tungt för banksektorn

Stockholmbörsen hade en relativt tung öppning under tisdagens inledande handel. Banksektorn hade det tuffast, med aktier som Swedbank, Nordea och SEB i spetsen.

Vid klockan 10.30 noterades OMXS30 ned 0,4 procent till indexnivån 1.612. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 1,8 miljarder kronor.

Börsindexen i Europa hade det något lättare när DAX var oförändrat och franska CAC 40 ned 0,3 procent. Euro Stoxx 50 var ned omkring 0,2 procent, medan brittiska FTSE 100 var upp 0,3 procent.

I botten av OMXS30 återfanns Getinge, som var ned 1,2 procent efter att Swedbank hade sänkt sin rekommendation för medicinteknikbolaget till minska från neutral.

Alla fyra storbanker hörde också till de större förlorarna. SEB och Swedbank noterades ned 1,2 respektive 1 procent, och Nordea sjönk med 0,9 procent.

På plussidan märktes SSAB A, som steg 1,1 procent och Boliden, upp 0,8 procent. Utanför storbolagsindex lufte Lundin Mining 1,1 procent. Basmetallpriserna steg för dagen med 0,5-1 procent.

Bland Mid cap-bolagen noterade Mycronic en uppgång med 5,1 procent efter att ha erhållit en order på en maskritare från en kund i Asien.

Även bioteknikbolaget Oasmia steg i den inledande handeln, omkring 5 procent, efter att ha redovisat positiva resultat från en jämförande studie med sitt cancerläkemedel Paclical och Abraxane.

Solenergibolaget Etrion, noterat på Small cap-listan, fick en ökning med drygt 3 procent under tisdagsmorgonen. Detta efter att ha anslutit den sista anläggningen inom Mito-projektet i Japan till elnätet, vilket kommer att generera intäkter från och med slutet av augusti.

Josab International, listat på Aktietorget, sjönk kraftigt med 8,2 procent sedan vd Andrej Setina sålt 7 miljoner aktier i bolaget.

Ett annat bolag som varit i hetluften den senaste perioden är Fingerprint Cards, som återigen har fått sig ett lyft. Aktien noterades upp med 3,5 procent.


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?