1515

Stockholmsbörsen stängde på minus – Elekta vinnare<br />

Stockholmsbörsen avslutade negativt på tisdagen men bjöd på en del skrällar. Läkemedelsbolaget Orexo rasade hastigt och aktien blev handelsstoppad. Samtidigt rusade stråltekniksbolaget Elekta efter att via ryktesvägen vara ett eventuellt förvärvsobjekt för elektronikjätten Philips.

Vid stängning slutade storbolagsindexet OMXS30 med 0,4 procent ned till indexnivån 1.612. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 10,1 miljarder kronor.

I övriga Europa var Euro Stoxx 50 ned 0,4 procent, och tyska DAX steg 0,1 procent medan brittiska FTSE 100 dock tappade 0,1.

Läkemedelsbolaget Orexo handelsstoppade under eftermiddagen efter ett ras på hela 28,7 procent. På sociala medier cirkulerade det uppgifter om att den amerikanska apotekskedjan CVS tar bort Orexos flaggskeppsprodukt Zubsolv från sortimentet och ersätter med konkurrenten Suboxone.

"Vi får kolla upp vad som har hänt och ett pressmeddelande kommer så fort som vi bara kan senare i dag", sade vd:n Nikolaj Sörensen till Nyhetsbyrån Direkt.

Stråltekniksbolaget Elekta avslutade starkt vid tisdagens stängning med hela 12 procent efter uppgifter att holländska elektronikjätten Philips ska ha anlitat Bank of America för att hitta tänkbara förvärv inom medicinteknik.

"Om Elekta skulle vara till salu krävs en väldigt mycket högre budpremium än normalfallets 25-50 procent", sade Swedbanks Markets hälsovårdanalytiker Johan Unnerus till Nyhetsbyrån Direkt. "Det är troligt att Philips är intresserat men enligt mina bedömningar eller intryck är det inte så troligt att Elekta säljer, då Laurent Leksell har kontroll över bolaget", fortsatte han.

Även Mycronic avslutade starkt med en uppgång på 7,9 procent efter att ha erhållit en order på en maskritare från en kund i Asien.

Sensys Traffic, som är under namnändring till Sensys Gatso Group, ökade rejält och stängde med en ökning på 6,6 procent. Detta efter att ha fått beställningar i Storbritannien till ett värde av 8,4 miljoner kronor. Ordrarna utgörs till större delen av nya system, men även av uppgraderingar av de befintliga våtfilmsbaserade systemen för hastighets- och rödljusövervakning till den senaste teknologin med digitala kameror som är godkända i Storbritannien.

Bland vinnarna i OMXS30 återfanns Lundin Petroleum som avslutade med 1,9 procent upp och laddar inför onsdagens kvartalsrapport. Även AstraZeneca och SCA låg i toppen med 1,3 respektive 1 procent.

Bland bolagen i botten kunde man se ett mönster av flera banker så som SEB, Nordea och Swedbank. Allra längst ned låg dock Sandvik och Ericsson, som båda avslutade svagt med 1,3 procent. Även Skanska hade en tuff dag och noterades ned med 1,2 procent.

På makroagendan släpptes siffror för orderingången i USA:s industri sent på eftermiddagen. Statistiken från US Cencus Bureau visade på en ökning med 1,8 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha ökat 1,8 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?