ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Skärpta krav på amorteringar

  • Foto: Colourbox.
Samtidigt som politikerna förhandlar om ett nytt amorteringskrav har Swedbank skärpt sina riktlinjer för amortering. Bankerna hoppas nu på en mer flexibel lösning istället för tvingande lagstiftning.

Förra veckan meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att ett nytt amorteringskrav ser ut att dröja till nästa sommar.

Samtidigt har Swedbank på egen hand valt att skärpa sina riktlinjer för amortering. Sedan den 1 augusti är rekommendationen till låntagarna att amortera 2 procent av bolånet per år ned till 70 procent och sedan 1 procent av lånet per år ned till 50 procent.

”Vi tycker att det är ett ypperligt läge nu att öka amorteringen”, säger Johan Engström, chef för Swedbanks kunderbjudanden, till Di.

Av de kunder som tagit bolån hos Swedbank det senaste året har drygt 95 procent valt att amortera.

”Kunderna har en klart ökad ambition att amortera i dag. Med den låga räntan och bostadspriser som faktiskt fortsätter att gå upp, tycker vi att det här är bra rådgivning”, säger Johan Engström.

Till skillnad från det gamla förslaget till amorteringskrav – som Finansinspektionen tvingades dra tillbaka – är Swedbanks riktlinjer utformade som rekommendationer och inte skarpa krav. Något man från bankens sida ser som en stor fördel.

”Förutsättningarna är alltid olika för de enskilda kunderna. Det optimala är om marknaden kan klara det här själv utan tvingande lagstiftning”, säger Johan Engström.

Även Nordea har skärpt kraven på amortering de senaste åren och kräver att alla nya lån över 70 procent ska amorteras. För lån med lägre belåningsgrader förs en individuell diskussion med den enskilde kunden.

”Vi följer belåningsgrader, skuldkvoter med mera noga och kan naturligtvis komma med nya krav om vi anser det nödvändigt”, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt.

SEB har sedan några år tillbaka en liknande modell som Swedbank och kräver att nya låntagare, som huvudregel, ska amortera ned sina lån till 70 procent, i en takt om 2 procent per år.

Rekommendationen är att hela lånet ska vara betalt inom 50 år.

”Vi utgår från varje enskild kund och ser att amorteringsviljan successivt ökar”, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Handelsbanken kräver i normalfall att nya låntagare ska amortera sina bolån ned till 70 procent på 15 år. Vid lägre belåningsgrad tar banken fram ett amorteringsförslag baserat på kundens ekonomi.

SBAB har en liknande modell och kräver att låntagarna amorterar ned lånet till 70 procent på 10-15 år. Sedan är den allmänna rekommendationen att fortsätta amortera ned till 50 procent. SBAB har inga planer på att skärpa kraven.

”Det är bra med amorteringar, men allt för strikta krav slår väldigt snett. Amorteringsregler bör vara flexibla”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Tyck till