Räntor och valutor: <br />Dollarn lyfter<br />

Amerikanska statspappersräntor fortsatte ytterligare svagt nedåt i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn har samtidigt handlats något upp mot euron.

Måndagen var tredje dagen i rad med sjunkande USA-räntor, och de långa räntorna handlas på tvåmånaderslägsta vilket främst förklaras med att fortsatt sjunkande råvarupriser kan innebära att Fed tvingas skjuta upp sin första räntehöjning.

Oljepriserna pressades ner ytterligare på måndagseftermiddagen efter att USA:s industri-ISM-index för juli kommit in under förväntningarna. WTI-terminen sjönk till nära 45 dollar per fat som lägst i USA, från nära 47 dollar tidigare på måndagen, Brentterminen sjönk till väl under 50 dollar, från 52 tidigare.

"Det är den här globala deflationsskräckstraden som har kommit tillbaka på modet. Varje siffra har en effekt på Fed just nu givet att de kan vara ganska nära (liftoff)", sade Thomas Roth, seniorhandlare vid Mitsubishi UFJ Securities i New York till Bloomberg News.

Tisdagens USA-agenda bjuder på industriorderdata för juni, klockan 16.00, som väntas ha ökat 1,7 procent efter -1,0 procent i maj.

Asiatiska aktiemarknader utvecklades blandat på tisdagsmorgonen, sjunkande oljepriser pressar på flera håll men i Kina noteras tydliga uppgångar i spåren på att myndigheterna har infört begränsningar för blankning av aktier under dagen.

Börserna i Shanghai och Shenzhen har meddelat att investerare som lånar aktier nu måste vänta en dag innan lånet går tillbaka. Det innebär att blankare nu måste lämna korta positioner öppna över natten, vilket kan verka avskräckande för kortsiktiga spekulanter.

Närmast på Asienagendan står ett räntebesked från Australiens centralbank, RBA, klockan 6.30. Prognoserna pekar mot att styrräntan lämnas oförändrad på 2,00 procent, men oro för inbromsningen i den kinesiska ekonomin innebär att RBA-chefen Glenn Stevens väntas hålla dörren på glänt för nya lättnader framöver.

Indiens centralbank, RBI, meddelar räntebesked klockan 7.30. En klar majoritet av de analytiker Bloomberg News har tillfrågat räknar med att reporäntan lämnas oförändrad på 7,25 procent, men även här väger riskerna över mot nedsidan.

Tisdagens Europaagenda är relativt tunn, men Eurostat ska i alla fall redovisa PPI i euroområdet i juni klockan 11.00.

Marknadsnoteringar tisdag kl 6.00 (måndag kl 16.15)
Valutapar Notering Måndag Räntor Notering Måndag
USD/SEK 8:6623 (8:6268) EUR/USD 1:0942 (1:0975)
EUR/SEK 9:4781 (9:4690) USD/JPY 124:07 (124:01)
Jp obl 2 0,01 (0,01) Jp obl 10 0,40 (0,42)
Ty obl 2 -0,24 (-0,25) Ty obl 10 0,63 (0,63)
US obl 2 0,67 (0,66) US obl 10 2,16 (2,17)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?