Räntor och valutor: Kronan svagare<br />

De svenska obligationsräntorna steg med några punkter under måndagens handel, i linje med utvecklingen för räntorna i Tyskland. Det innebar en rekyl från fredagens räntenedgångar.

På valutamarknaden vände kronan ned under dagen, efter att ha förstärkts under morgonen. Bland storvalutorna stärktes dollarn något mot euron och den japanska yenen.

Den amerikanska statistiken över Chicago inköpschefsindex var något svagare än väntat vid 54,4 i augusti och innebar en marginell nedgång i jämförelse med månaden innan. I morgon kommer nationella inköpschefsindex för tillverkningssektorn från hela världen.

"Sammantaget antyder augusti månads utfall att Chicagoområdets tjänstesektor och tillverkningsaktivitet fortsatte att vända under det tredje kvartalet från den senaste svagheten", kommenterade Barclays Capital efter statistiken.

Deutsche Banks chefsekonom för USA, Joseph LaVorgna, noterade att utfallet för index hamnade något under förväntningarna men ser samtidigt ut att stabiliseras.

Federal Reserves vice ordförande Stanley Fischer indikerade under Jackson Hole-konferensen i helgen en möjlig styrräntehöjning i september, medan kollegan Dennis Lockhart sade att tidpunkten för en höjning är nära. USA-räntorna kunde under förra veckan summera den största veckovisa ränteuppgången sedan i juni men noterade små förändringar under måndagen.

"Det verkar som att FOMC långt ifrån utesluter en höjning vid nästa möte den 17 september trots den låga inflationen och den senaste tidens turbulens på de finansiella marknaderna", kommenterade SEB-ekonomen Richard Falkenhäll.

Under förmiddagen presenterades inflationsstatistik för EMU, där KPI preliminärt var upp med 0,2 procent i årstakt under augusti, mot väntade +0,1 procent. Även kärn-KPI noterades högre än förväntningarna, och utfallen var därmed oförändrade gentemot juli. Allt fler bedömare tror att Europeiska centralbanken framöver kommer att behöva expandera sina kvantitativa lättnader för att uppnå målet om en inflation nära, men under, 2 procent.

Danske Bank kommenterade i dag att dagens KPI-statistik lättar något på trycket för ECB inför torsdagens möte. En duvaktig ton förväntas och centralbanken bedöms komma att betona riskerna på nedsidan mer än tidigare.

Barclays tror att nya stimulanser kommer aviseras innan utgången av 2015, då "inflationen sannolikt inte kommer att nå ECB:s mål över de kommande två åren".

Enligt Nordeas chefsanalytiker Henrik Unell kommer ECB bli tvungna att "kraftig justera ned sin inflationsprognos", med anledning av en stark euro, det låga oljepriset och en svag tillväxttakt i det andra kvartalet.

Danmarks BNP ökade mer än väntat under årets andra kvartal, enligt preliminära siffror på morgonen. Reviderade siffror för Portugal och Lettland inkom samtidigt i linje med de preliminära utfallen.

I dag meddelades även att försäljningen i den tyska detaljhandeln steg med 1,4 procent i månadstakt under juli, vilket var strax över förväntan.

Den japanska industriproduktionen utvecklades dock något svagare än väntat i juli. Från svenskt håll steg arbetskostnadsindex för privata tjänstemän med 3,3 procent i juni, och med 1,5 procent för arbetare.

Indiens BNP under april-juni var svagare än väntat med en uppgång på 7,0 procent i årstakt, vilket kan jämföras med 7,5 procent föregående kvartal och med väntade 7,4 procent.

Under veckan väntas penningpolitiskt besked från både Riksbanken och ECB, samt den för Federal Reserve viktiga arbetsmarknadsrapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?