Räntor och valutor: Euron håller sig stabil

Vare sig Europaräntor eller euron reagerar på att Eurostats snabbindex visat att såväl inflationstakt som kärninflation i euroområdet var högre än väntat i augusti.

Både inflation och kärninflation var stabila på 0,2 respektive 1,0 procent, jämfört med i juli, medan förväntningarna låg på 0,1 procent respektive 0,9 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Eurostat noterar att posten livsmedel, alkohol och tobak (1,2 procent, jämfört med 0,9 procent i juli) och tjänster (stabila på 1,2 procent) väntas ha den högsta årstakten i augusti.

Strax efter klockan 11 pekar den tyska tioårsräntan nedåt, men handlas trots det 3 punkter högre än vid svensk stängning i fredags på 0,73 procent, och den svenska tioåringen är upp 3 punkter till 0,69 procent.

USA-räntorna pekar också svagt ned i förmiddagens europeiska handel, men är fortsatt högre än vid svensk stängning i fredags.

Den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna och oro för inbromsning i Kina har dämpat förväntningarna om att Fed ska höja i närtid.

Primärt fokus ligger på Fed-ledamöterna och hur de resonerar inför nästa FOMC-möte den 16-17 september, därför var intresset stort kring eventuella signaler vid Jackson Hole-konferensen, som hade inflationen som tema.

I sitt anförande på lördagen sade Stanley Fischer, Feds vicechef, att Fed inte bör vänta tills de har nått sitt inflationsmål innan de höjer räntan.

"Givet den uppenbara stabiliteten i inflationsförväntningarna, så finns det goda skäl att tro att inflationen kommer att gå högre då krafterna som håller nere inflationen avtar ytterligare", sade han.

Han sade att ekonomin återvänder till det normala och lämnade dörren öppen för en höjning i september, utan att ge några tydligare indikationer.

Stanley Fischer påpekade att de har lite mer än två veckor på sig innan de måste fatta ett beslut, och kan vänta och se inkommande data.

Viktiga sådana blir jobbrapporten för augusti på fredag.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:12 mot dollarn, ned från 1:123 i fredags. Dollarn är samtidigt även något starkare mot yenen.

De brittiska finansmarknaderna är i dag stängda för Bank holiday.

Kronan är marginellt starkare mot euron och 2 öre svagare mot dollarn.

Nordeas Henrik Unell skriver i ett kundbrev på måndagen att Riksbanken sannolikt har en gräns för hur lågt reporäntan kan sänkas och hur mycket obligationer de kan tänkas köpa, men att de inte har nått denna gräns ännu.

"Vi tror på en svag krona under hela hösten där EURSEK tillfälligt kan nå nivåer över 9:70 i samband med Riksbankens möten. Av värderingsskäl kommer den inte stanna kvar där uppe. Marknaden vet att den dagen som Riksbanken slutar med sin vettlösa politik, då kommer EURSEK att falla som en sten och ipso får Sverige deflation", skriver Henrik Unell.

Måndag kl 11.10 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:4782 (8:4608) Statsobl 2y -0,53 (-0,52)
EUR/SEK 9:4957 (9:5022) Statsobl 10y 0,69 (0,66)
EUR/USD 1:1201 (1:1231) Räntegap/ty -4 (-4)
US obl 10y 2,16 (2,14) Tysk obl 10y 0,73 (0,70)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?