ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nytt register ska stoppa bolagskapningar

  • Foto: Colourbox.

Det är enkelt att med förfalskade handlingar ta kontrollen över ett bolag. Nu ska ett nytt register stoppa bedragarna.

Företagsbedrägerierna ökar och identitetsstölder av bolagen är ett av bedragarnas knep. För att ändra en styrelse eller firmatecknare räcker det med att skicka in ett förfalskat stämmoprotokoll och en blankett till Bolagsverket och på heder och sanning intyga att den stämmer. Bolagsverket gör inga andra kontroller innan den nya styrelsen registreras.

”På så vis kan man bli firmatecknare och börja teckna avtal, leasa bilar och tömma konton” säger Gunnar Jacobsson på kreditinformationsföretaget UC.

Uppemot 600.000 små och medelstora aktiebolag, handelsbolag och bostadsrättsföreningar är potentiella måltavlor för bedragarna. Bolagsverket är inte ålagda att göra några andra kontroller än att personnummer och organisationsnummer har fyllts i.

”Det är inga problem alls att ta över ett företag, det är konstigt att det inte händer oftare”, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Enligt polisen är det ändå ett relativt ovanligt brott. Bolagsverket har tidigare sagt att det varje år kommer in ett 100-tal misstänkta anmälningar av bolagsföreträdare.

”Det är en intressant verksamhet för brottslingar, det är liten upptäcktsrisk och lågt straffvärde”, säger Gunnar Jacobsson.

Ett nytt EU-direktiv som ska motverka penningtvätt för att stoppa skatteflykt och terrorfinansiering kommer dock göra det svårare för bedragarna.

Det nya direktivet tvingar EU-länderna att inom två år upprätta offentliga register över större aktieägare i alla bolag och stiftelser. Registret ska innehålla ägarnas namn, födelsedata, medborgarskap och bosättningsland.

Det nya registret, ett slags Euroclear för mindre företag, ska göra det enklare för till exempel banker, advokater och mäklare att veta vem man gör affärer med.

UC hoppas nu få uppdraget att skapa och hantera det nya registret som EU kräver. Därför har UC köpt det nystartade bolaget Svenska Aktieboken som erbjuder företag en digital bok med tjänster som bevakning mot bolagskapning och åtgärder mot penningtvätt.

”Det finns en efterfrågan på ett register där till exempel banker kan gå in och se vem som är kund i banken”, säger Gunnar Jacobsson som grundade Svenska Aktieboken.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till