New York: Terminer pekar ned inför börsöppning

Terminerna för de stora börsindexen på Wall Street indikerade på måndagen en öppning nedåt inför veckans handelsstart. De söderut riktade pilarna följer på fortsatta nedgångar i Kina och minussiffror även i tunna europeiska marknader.

Fredagen slutade med i stort sätt oförändrade index i New York och helgens centralbankskonferens i Jackson Hole gav inte något entydigt besked om sannolikheten för en räntehöjning i september.

Drygt en halvtimme före börsöppning noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq 100 alla cirka 1 procent lägre.

Vid Jackson Hole-mötet höll Feds vicechef Stanley Fischer dörren öppen för en höjning i september, utan att ge några tydligare indikationer. Inkommande makrodata de kommande två veckorna kan bli avgörande, lät han förstå.

I Asien slutade dagen 1,3 procent lägre för Tokyos Nikkei 225 och med nedgångar på 0,8 respektive 3,1 procent för Shanghai- och Shenzhenbörserna i Kina.

De kinesiska myndigheterna har enligt Financial Times beslutat att ge upp sina försök att stötta aktiemarknaden genom storskaliga köp, och kommer i stället att öka ansträngningarna att hitta och bestraffa dem som misstänks "destabilisera marknaden". Wall Street Journal rapporterar att nästan 200 personer redan har erkänt och straffats för att ha spritt "falsk information".

I Europa var omsättningen måttlig, då finanshuvudstaden London höll stängt för "bank holiday". Flertalet kontinentala börser var ner i storleksordningen 1 procent, med fordons-, teknologi- och energisektorerna som sänken.

På oljemarknaden föll priserna tillbaka drygt 2 procent efter fredagskvällens kraftiga uppgång.

Netflix backade 2 procent i förhandeln sedan bolaget meddelat att det inte kommer att förnya kontraktet med kabel-tv-bolaget Epix.

Uppåt var det däremot för oljeraffineringsbolaget Phillips, efter att Berkshire Hathaway investerat 4,5 miljarder dollar i bolaget. Aktien steg knappt 2 procent i tidig handel.

Även Twitter steg i förhandeln i spåren av en rekommendationshöjning till köp (neutral) från investmentbanken Suntrust.

På makroagendan märks Chicago PMI augusti kl 15.45. Förväntningarna ligger på 54,5 - något under juli månads 54,7.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?