Annons

New York: Terminer pekar ned inför börsöppning

Terminerna för de stora börsindexen på Wall Street indikerade på måndagen en öppning nedåt inför veckans handelsstart. De söderut riktade pilarna följer på fortsatta nedgångar i Kina och minussiffror även i tunna europeiska marknader.

Fredagen slutade med i stort sätt oförändrade index i New York och helgens centralbankskonferens i Jackson Hole gav inte något entydigt besked om sannolikheten för en räntehöjning i september.

Drygt en halvtimme före börsöppning noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq 100 alla cirka 1 procent lägre.

Vid Jackson Hole-mötet höll Feds vicechef Stanley Fischer dörren öppen för en höjning i september, utan att ge några tydligare indikationer. Inkommande makrodata de kommande två veckorna kan bli avgörande, lät han förstå.

I Asien slutade dagen 1,3 procent lägre för Tokyos Nikkei 225 och med nedgångar på 0,8 respektive 3,1 procent för Shanghai- och Shenzhenbörserna i Kina.

De kinesiska myndigheterna har enligt Financial Times beslutat att ge upp sina försök att stötta aktiemarknaden genom storskaliga köp, och kommer i stället att öka ansträngningarna att hitta och bestraffa dem som misstänks "destabilisera marknaden". Wall Street Journal rapporterar att nästan 200 personer redan har erkänt och straffats för att ha spritt "falsk information".

I Europa var omsättningen måttlig, då finanshuvudstaden London höll stängt för "bank holiday". Flertalet kontinentala börser var ner i storleksordningen 1 procent, med fordons-, teknologi- och energisektorerna som sänken.

På oljemarknaden föll priserna tillbaka drygt 2 procent efter fredagskvällens kraftiga uppgång.

Netflix backade 2 procent i förhandeln sedan bolaget meddelat att det inte kommer att förnya kontraktet med kabel-tv-bolaget Epix.

Uppåt var det däremot för oljeraffineringsbolaget Phillips, efter att Berkshire Hathaway investerat 4,5 miljarder dollar i bolaget. Aktien steg knappt 2 procent i tidig handel.

Även Twitter steg i förhandeln i spåren av en rekommendationshöjning till köp (neutral) från investmentbanken Suntrust.

På makroagendan märks Chicago PMI augusti kl 15.45. Förväntningarna ligger på 54,5 - något under juli månads 54,7.

Innehåll från Tieto EvryAnnons

Nordens klimat idealiskt för energieffektiva datacenter

Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.
Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.

Digitalisering och teknisk innovation spelar en nyckelroll för att lösa de stora utmaningar som väntar Sveriges nya regering. I dag ligger makten över vår data och information i stor utsträckning utanför EU vilket hotar att förvärra ekonomisk osäkerhet, energikris, globala säkerhetshot och klimatutmaningarna.

Läs mer om digital suveränitet här

För att öka vår digitala suveränitet håller flera EU-initiativ på att skapa egna europeiska molnlösningar. Men det räcker inte, enligt Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson:

– Våren 2023 är Sverige ordförande i EU. Sveriges kommande EU-minister och digitaliseringsminister Erik Slottner bör inte bara arbeta för att driva på det redan pågående arbetet, utan också visa upp Norden som föregångare. En hållbar framtid kräver en självständig, ansvarsfull och säker digital ekonomi, med de nordiska länderna i täten.

Johan Torstensson konstaterar att det i dag är viktigare än någonsin att stärka den europeiska dataekonomin för att ge full kontroll över var data lagras, hur den hanteras och på så sätt hålla vårt öde i våra egna händer. 

– I dag behandlas så mycket som 92 procent av all data utanför EU, vilket gör det svårare att såväl klara av klimatmålen som att upprätthålla Europas och Nordens suveränitet och motståndskraft. 

Internationell drivkraft

Utöver klimatfrågor sträcker sig den digitala teknikens inflytande till människors privatliv, företagens verksamhetsvillkor, samhällets trygghet – även under exceptionella omständigheter. Med det i åtanke är det viktigt att överväga var datacenter finns och i vilka länder molntjänsterna hanteras.

Datacenter placerade på suverän nordisk mark innebär en lång rad fördelar, inte minst ur klimat- och geopolistiskt perspektiv. 

– Norden är och kan bli en ännu starkare internationell drivkraft och ledare i utvecklingen av den digitala ekonomin och molntjänster med fokus på miljö, energieffektivitet, datasuveränitet och cybersäkerhet. Nordiska värderingar i kombination med global kapacitet och teknisk kompetens ger en mycket robust grund för oss att på allvar leda utvecklingen av hållbar, rättvis och säker digital teknik.

It-branschens infrastruktur utvecklas snabbt, och dess miljöpåverkan är enorm. EU uppskattar att digital teknik står för 8–10 procent av den totala energiförbrukningen globalt. It-branschens utveckling är också en av de viktigaste nycklarna för att lösa problemen. De nordiska länderna är pionjärer, bland annat inom utvecklingen av modern molnteknik, vilket bidrar till att ytterligare stärka Europas position i framtidens dataekonomi.

– Vårt kalla klimat i Norden innebär också idealiska förhållanden för energieffektiva datacenter. Vi på Tietoevry har med hjälp av modern teknik och miljövänlig dataekonomi exempelvis kunnat minska våra kunders koldioxidutsläpp med uppskattningsvis 75 000 kilo bara under 2021.

Mer energieffektiva

Molntjänster som levereras i linje med gröna värden är enligt Tietoevry mest effektiva sättet att öka energieffektiviteten och minska dataekonomins negativa miljöpåverkan. 

– Molntjänster är 90 procent mer energieffektiva än konventionella serverrum och med smarta lösningar kan de vara en viktig pusselbit i hur vi hanterar dagens energikris. Spillvärme som återvinns från ett datacenter i Esbo, Finlands används redan idag för att värma upp 700 hushåll året runt, säger han och fortsätter:

Det är hög tid att vi tar tillbaka makten och kontrollen över vår data och information. Genom att låta de nordiska länderna dra nytta av den kompetens, den innovationskraft och de geografiska förutsättningarna som råder i Norden kan vi på allvar skapa en bättre och tryggare värld.

Läs mer om digital suveränitet här

 

Mer från Tieto Evry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tieto Evry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera