1515

Börsen ned i låg handel och låg riskvilja

Stockholmsbörsen vände lätt ned under veckans första handelsdag efter förra veckans tvära kast. Handeln var låg, då Londonbörsen höll stängt, och nedgångarna i paritet med dem i Paris och Frankfurt.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre på nivån 1.501,1, och omsättningen stannade vid 11,5 miljarder kronor, en tredjedel av den som nåddes föregående måndag.

Kinas regering har enligt Financial Times beslutat att överge sina försök att stötta aktiemarknaden genom storskaliga köp, för att i stället försöka hitta marknadsmanipulatörer och straffa dem. Beskedet lade allmän sordin på öppna börser.

På valutamarknaden steg euron något mot dollarn. Varken Europaräntor eller euron reagerade på att Eurostats snabbindex visade att såväl inflationstakt som kärninflation i euroområdet var högre än väntat i augusti.

Oljepriset var ned med cirka 2 procent under större delen av dagen, men framemot kvällen rusade priset med 7-8 procent på en timme till drygt 50 dollar per fat för Nordsjöoljan.

Lundin Petroleum stängde dock på minus 3,2 procent, sämst i OMXS30-indexet. Enquest och Africa Oil var ned 4 respektive 3 procent.

Ett riskfrånvänt Stockholmsgolv föredrog Assa Abloy och Astra Zeneca, som steg 0,7 respektive 0,3 procent. Även ABB och Volvo stängde över nollan. Läkemedelsbolaget lämnade lätt positiva data vid en hjärtkongress i London, där även Neurovive deltog. Neurovive backade dock nästan 40 procent efter att ha meddelat att ett projekt avbryts efter negativa fas 3-resultat.

Mest omsatt var Elekta, som rapporterar på tisdagsmorgonen och backade 1,4 procent. SCA:s aktie klev tillbaka 1,1 procent efter fredagens uppgångar, och var näst mest omsatt.

Bland storbolag utanför index steg Lifco mest, 4,1 procent, efter att Börsveckan lagt till industrihandelsbolaget i sin modellportfölj.

Bland tidningens övriga rekommendationer syntes ett köpråd på förra veckans rapportvinnare Evolution Gaming, som fortsatte upp med 4,5 procent. Bolaget är med 7,5 miljarder kronor det med klart högst börsvärde på First North.

Cherry i samma sektor backade däremot med drygt 5 procent efter ett avvaktaråd från Börsveckan, och it-säkerhetsbolaget Verisec med 11 procent efter att samma tidning rådde sina läsare att ta hem vinsten.

Invisio steg strax under 4 procent efter en brittisk order värd 130 miljoner kronor på fyra år, att jämföra med militärheadsetbolagets fjolårsomsättning på 202 miljoner kronor. Ordern är del av ett tidigare aviserat program.

Fastighetsbolaget Victoria Park steg drygt 2 procent efter att bolaget justerat sina finansiella mål och utdelningspolicy. Bland annat höjdes soliditetsmålet medan den långsiktiga belåningsgraden sänktes.

Spelbolaget Betsson klättrade kring 2 procent. Dagens Industri rekommenderar köp och betraktar aktien som en i det närmaste säker vinstlott. Erik Penser sänkte däremot sin rekommendationen till behåll från köp.

Arcam stängde 5,5 procent högre. Bolaget aviserade ett nytt kontor utanför Boston för expansion i USA.


Innehåll från IntrumAnnons

De vill främja en grönare livsstil genom mindre konsumtion

Intresset för hållbarhet motiverar varannan svensk att begränsa konsumtionen av varor och var femte uppger att de inte får dåligt samvete om de skjuter upp en betalning till ett företag som de uppfattar som oetiskt.

Enligt Intrums senaste undersökning, European Consumer Payment Report 2021, är konsumenter i 24 europeiska länder alltmer oroade och väljer att dra ner på konsumtionen när de går mot en mer hållbar livsstil.

– Svenska konsumenter är bekymrade över klimathotet och med julhandeln inför dörren kan vi se en förändring i konsumtionsmönster. Vår senaste undersökning visar att en allt större andel särskilt hos den yngre generationen, kommer att använda sin konsumentmakt för att välja bort butiker och varumärken som de inte uppfattar som en del av det gröna skiftet, säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef Intrum i Skandinavien.

Konsumenter anammar ett mer hållbart köpbeteende

Majoriteten av de mer än 24 000 europeiska respondenterna svarade att de handlar mindre än de gjorde före pandemin, för att minska avfallet och leva enklare.

● Sex av tio européer handlar mindre än före pandemin

● Intresset för att minska konsumtionen för att leva mer hållbart är störst bland unga vuxna och kvinnor

● Bland Europas seniorer och föräldrar, som vill föregå med gott exempel för sina barn, svarar två av tre att de i allt högre utsträckning reparerar eller återanvänder saker istället för att köpa nya

… men dyra varor hindrar en mer hållbar livsstil

Ett hinder som stoppar människor från att leva så hållbart som de skulle vilja är att miljövänliga produkter upplevs dyra:

● 54 procent av svenskarna säger att de inte har råd att leva så hållbart som de skulle vilja. Andelen är 58 procent för alla européer

● Nära sju av tio låginkomsttagare i Europa säger att de skulle ha levt mer hållbart om de hade haft råd

Konsumentmakt för att skapa positiv förändring i samhället 

Över hälften av de svenska respondenterna svarar att de inte vill handla från företag som skadar miljön.

Nästan hälften av de tillfrågade säger att de använder sin konsumentmakt för att skapa positiv förändring i samhället. Fyra av tio svenskar mellan 18 och 37 år skulle inte ha dåligt samvete över en sen betalning till ett företag som de uppfattar som oetiskt.

– Bland de yngre är det en dubbelt så stor andel, jämfört med de äldre respondenterna, som håller med om att de inte skulle ha dåligt samvete för en försenad betalning till ett företag som de anser är oetiskt. Här skiljer sig generationerna åt, vilket kan signalera ungas önskan att leva enligt sina värderingar, säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef Intrum i Skandinavien.

Om European Consumer Payment Report 2021 

The European Consumer Payment Report 2021 bidrar till insikter om europeiska konsumenters vardag, beteenden och förmåga att hantera sin privatekonomi. Rapporten är baserad på en extern undersökning som har utförts av Longitude i 24 europeiska länder. I årets undersökning har totalt 24 012 konsumenter deltagit. Undersökningen genomfördes mellan 21 juli och 26 augusti 2020. 

Rapporten lanseras den 30 november och kan beställas här 

https://www2.intrum.com/l/700283/2021-11-25/j1p54 

Mer från Intrum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intrum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?