1515

Börsen: Alltjämt minus inför Chicago-PMI

Stockholmsbörsen hade tidig eftermiddag hämtat sig något från de lägsta nivåerna under förmiddagen, men befann sig alltjämt på minus. Utvecklingen var liknande i Frankfurt och Paris, medan Londonbörsen höll stängt.

Vid 14.30-tiden var OMXS30 ned 0,6 procent till 1.501,2, och aktier för 4,3 miljarder hade omsatts.

På Kina-fronten har regeringen beslutat att överge sina försök att stötta aktiemarknaden genom storskaliga köp. I stället kommer ansträngningar för att hitta och bestraffa dem som misstänks för att destabilisera marknaden att intensifieras.

På valutamarknaden steg euron något mot dollarn. Varken Europaräntor eller euron reagerade på att Eurostats snabbindex visade att såväl inflationstakt som kärninflation i euroområdet var högre än väntat i augusti.

Oljepriset backade drygt 2 procent i takt med bland annat oro för Kinas efterfrågan på energi, för överutbud, och säsongsmässig svaghet efter sommarefterfrågan. Oljebolag var följdriktigt sämsta sektor i Stockholm, och Lundin Petroleum backade mer än 3 procent - sämst i OMXS30.

Ett riskfrånvänt Stockholmsgolv föredrog Swedish Match och Astra Zeneca, som båda steg 0,2 procent och med det var ensamma på plus i storbolagsindexet.

Mest handlat papper var SCA, vars aktie klev tillbaka en procent efter fredagens uppgångar. Dessa inträdde efter att bolaget aviserat att det ska delas upp i en skogs- och en hygiendivision. Danske Bank och SEB har höjt sina riktkurser till 260 respektive 275 kronor för aktien, som handlas kring drygt 240 kronor i dagsläget.

Bland storbolag utanför index steg Lifco mest, nästan 5 procent, efter att Börsveckan lagt till industrihandelsbolaget i sin modellportfölj.

Bland tidningens övriga rekommendationer syntes ett köpråd på förra veckans rapportvinnare Evolution Gaming, som fortsatte upp nästan 6 procent. Cherry i samma sektor backade däremot med drygt 4 procent efter ett avvaktaråd, och it-säkerhetsbolaget Verisec med mer än 7 procent efter att tidningen råder sina läsare att ta hem vinsten.

Invisio var upp strax under 4 procent efter en brittisk order värd 130 miljoner kronor på fyra år, att jämföra med militärheadsetbolagets fjolårsomsättning på 202 miljoner kronor. Ordern är del av ett tidigare aviserat program.

Fastighetsbolaget Victoria Park steg drygt 4 procent efter att bolaget justerat sina finansiella mål och utdelningspolicy. Bland annat höjdes soliditetsmålet medan den långsiktiga belåningsgraden sänktes.

Spelbolaget Betsson klättrade kring 2,5 procent. Dagens Industri rekommenderar köp och betraktar spelaktien som en i närmast säker vinstlott. Erik Penser sänker dock rekommendationen till behåll från köp för Betsson-aktien.

Bioteknikbolaget Neurovive avbryter utvecklingen av Ciclomulsion mot akut hjärtinfarkt efter negativa fas 3-resultat. Aktien dök 40 procent, trots att beslutet knappast som en blixt från klar himmel: negativa resultat redovisades redan i början av juni.

Aktietorgslistade RLS Global stiger drygt 30 procent sedan bolaget antytt positiva resultat kring en sårvårdsstudie.

På måndagens återstående statistikagenda märks, som vanligt den sista dagen i månaden, månadsvisa Chicago-PMI – nu för augusti, klockan 15.45.

Förväntningarna ligger på 54,5, ned ett snäpp från juli månads 54,7, som var betydligt högre än förväntningarna och åtföljdes av en slutspurt på Stockholmsbörsen när statistiken hade publicerats (en fredag).


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?