1515
Annons

Stockholmsbörsen: Skiftande handel<br />

Under måndagen öppnades Atenbörsen i Grekland och fick smaka på en kraftig smäll. Samtidigt var det inga större förändringar för Stockholmsbörsen, när Electrolux låg som ohotad vinnare bland storbolagen. Nokia tappade mark efter sin uppmärksammade Here-försäljning.

Vid klockan 10.30 noterades OMXS30 upp 0,1 procent till indexnivån 1.616. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 5,1 miljarder kronor.

Efter många spekulationer och tveksamheter öppnade Atenbörsen återigen efter ett fem veckor långt avbrott. Öppningen medförde ett ras på 23 procent. För grekiska investerare gäller en rad restriktioner, medan utländska aktörer som tidigare varit verksamma har friare händer att agera.

Bland bolagen i OMXS30 gick Electrolux klart starkast, men även Atlas Copco och MTG låg i toppen. Sämre gick det för SSAB, Lundin Petroleum och Nokia som låg sist vid måndagens börsöppning.

Electrolux steg med 3,2 procent när handeln drog i gång. Sent på fredagen rapporterade Bloomberg News att det amerikanska justitiedepartementet kan släppa sin stämning mot Electrolux förvärv av GE Appliances om Electrolux går med på att sälja vissa tillgångar.

Atlas Copco A steg med 1,1 procent till 238 kronor, efter att JP Morgan höjt sin rekommendation för bolaget till övervikt från tidigare neutral. Riktkursen drogs upp till 270 kronor från tidigare 265 kronor.

Även MTG steg i den inledande handeln med cirka 1 procent till 247 kronor. Carnegie höjde sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare behåll. Riktkursen drogs upp till 290 kronor från tidigare 270 kronor.

Nokia sjönk med 1,2 procent efter att det bekräftade medieuppgifter angående avtalet om att sälja Here till Audi, BMW och Daimler i en affär som värderar kartverksamheten till 2,8 miljarder euro. Nokia väntas få en nettobetalning på 2,5 miljarder euro, efter kompensering för vissa skulder, och bolaget räknar med en reavinst på cirka 1 miljard euro från försäljningen.

På råvarumarknaderna var det överlag nedgångar även på måndagen, med oljepriserna ned nära 2 procent och basmetallerna ned 1,5 procent eller mer. Boliden backade 0,6 procent och Lundin Mining 2,5 procent. Lundin Petroleum, som kvartalsrapporterar på onsdag, backade 1,2 procent.

Bland mindre aktier steg First North-listade Mat.se med omkring 6 procent efter att ha redovisat en ökning i försäljning med 82 procent jämfört med samma månad i fjol.

På förmiddagen släpptes siffror för Euroområdets inköpschefsindex för industrin. Indexet sjönk till 52,4 i juli, jämfört med 52,5 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 52,2, i linje med den preliminära statistiken. Motsvarande för Tyskland steg till 51,8, bättre än väntade 51,5.

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Wihlborgs skapar tillväxt genom samhällsengagemang

En växande Öresundsregion gynnar näringslivet – och ett välmående näringsliv ger ökad efterfrågan på kommersiella lokaler. För Wihlborgs är samhällsengagemang både en solidaritetshandling och ett tillväxtverktyg.

Ett fastighetsbolag som utvecklar och förvaltar kommersiella lokaler kan inte växa om inte företagen i den egna regionen expanderar på hemmaplan. Detta sporrar Wihlborgs att engagera sig för och i Öresundsregionen.

– Vi är direkt beroende av att arbetsmarknaden fungerar och att tillgången på kapital och humankapital är god. Därför vill vi vara med och bygga en stabil och stark region, där städerna är hållbara för både medborgare och företag, förklarar Hans Andersson, affärsutvecklare på Wihlborgs.

Wihlborgs har delat upp sitt samhällsengagemang i tre trappsteg. Det första kallas ”Bra start i livet”, och rymmer bland annat samarbeten med skolor i form av läxläsning och mentorskap. 

Bidrar med både pengar och kunskap

Nästa steg är ”Mod att utvecklas”. Här återfinns samarbeten med Boost by FC Rosengård, som sätter människor utanför systemet i arbete, och techhubben Techship som inspirerar unga att starta eget eller studera vidare. Det tredje trappsteget är ”Utveckling och tillväxt”. Hit hör bland annat det över 20 år långa partnerskapet med Ideon Science Park, en mötesplats för forskare och entreprenörer. 

– Vi vågar sticka ut hakan och säga att det inte finns något annat fastighetsbolag i Sverige som har den här typen av breda och långsiktiga samhällsengagemang. Vi lägger flera miljoner varje år på att bidra till ett hållbart samhälle, säger Hans Andersson och fortsätter:

– Dessutom sitter vi med i styrelser för flera initiativ och är delägare i Ideon Science Park. Vi deltar även i jurygrupper som delar ut priser till företag och entreprenörer som skapar jobbtillfällen. För oss handlar engagemanget inte bara om pengar, utan också om kunskapsdelning och ansvarstagande.

Nyfiken på Wihlborgs samhällsengagemang? Läs mer här.  

Växer regionen växer Wihlborgs

Hans Andersson ser ett direkt samband mellan Wihlborgs samhällsengagemang och den egna tillväxten. 

– Alla nya företag som springer fram ur Ideon till exempel kommer inte att hyra arbetsplatser av oss, men på sikt bidrar de till att regionen växer. Då växer även vi, säger Hans Andersson.  

Läs mer om Wihlborgs. 

Om Wihlborgs

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera