Stockholmsbörsen: Skiftande handel<br />

Under måndagen öppnades Atenbörsen i Grekland och fick smaka på en kraftig smäll. Samtidigt var det inga större förändringar för Stockholmsbörsen, när Electrolux låg som ohotad vinnare bland storbolagen. Nokia tappade mark efter sin uppmärksammade Here-försäljning.

Vid klockan 10.30 noterades OMXS30 upp 0,1 procent till indexnivån 1.616. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 5,1 miljarder kronor.

Efter många spekulationer och tveksamheter öppnade Atenbörsen återigen efter ett fem veckor långt avbrott. Öppningen medförde ett ras på 23 procent. För grekiska investerare gäller en rad restriktioner, medan utländska aktörer som tidigare varit verksamma har friare händer att agera.

Bland bolagen i OMXS30 gick Electrolux klart starkast, men även Atlas Copco och MTG låg i toppen. Sämre gick det för SSAB, Lundin Petroleum och Nokia som låg sist vid måndagens börsöppning.

Electrolux steg med 3,2 procent när handeln drog i gång. Sent på fredagen rapporterade Bloomberg News att det amerikanska justitiedepartementet kan släppa sin stämning mot Electrolux förvärv av GE Appliances om Electrolux går med på att sälja vissa tillgångar.

Atlas Copco A steg med 1,1 procent till 238 kronor, efter att JP Morgan höjt sin rekommendation för bolaget till övervikt från tidigare neutral. Riktkursen drogs upp till 270 kronor från tidigare 265 kronor.

Även MTG steg i den inledande handeln med cirka 1 procent till 247 kronor. Carnegie höjde sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare behåll. Riktkursen drogs upp till 290 kronor från tidigare 270 kronor.

Nokia sjönk med 1,2 procent efter att det bekräftade medieuppgifter angående avtalet om att sälja Here till Audi, BMW och Daimler i en affär som värderar kartverksamheten till 2,8 miljarder euro. Nokia väntas få en nettobetalning på 2,5 miljarder euro, efter kompensering för vissa skulder, och bolaget räknar med en reavinst på cirka 1 miljard euro från försäljningen.

På råvarumarknaderna var det överlag nedgångar även på måndagen, med oljepriserna ned nära 2 procent och basmetallerna ned 1,5 procent eller mer. Boliden backade 0,6 procent och Lundin Mining 2,5 procent. Lundin Petroleum, som kvartalsrapporterar på onsdag, backade 1,2 procent.

Bland mindre aktier steg First North-listade Mat.se med omkring 6 procent efter att ha redovisat en ökning i försäljning med 82 procent jämfört med samma månad i fjol.

På förmiddagen släpptes siffror för Euroområdets inköpschefsindex för industrin. Indexet sjönk till 52,4 i juli, jämfört med 52,5 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 52,2, i linje med den preliminära statistiken. Motsvarande för Tyskland steg till 51,8, bättre än väntade 51,5.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?