1515

Norden: Glatt humör i månadsöppning<br />

De nordiska börserna följde den överlag stigande trenden i Europa under måndagens handel, även om Oslobörsen hamnade något på efterkälken tyngd av en rad oljerelaterade aktier.

Vid stängning noterades OMXN40, som inte innehåller norska aktier, 0,9 procent högre till nivån 1.628.

I Danmark steg C20 Cap 1,9 procent, med Vestas som en av aktierna i toppskiktet.

Danske Bank angav på måndagen två triggers som potentiellt kan lyfta aktien i och med rapporten senare under månaden. Enligt analytikerna finns möjlighet för antingen en uppjustering av vinstförväntningarna, alternativt besked om extrautdelning eller nya återköp av egna aktier. Aktien steg 4,2 procent.

En annan aktie som fick sin riktkurs höjd på måndagen var A.P. Møller-Mærsk, efter en analysuppdatering av Jyske Bank. Aktien återfanns även den i de övre regionerna av det danska indexet, på +2,7 procent.

Finska H25 noterades 0,7 procent upp. Nokia sjönk 0,6 procent, efter att bolaget på måndagen bekräftat att kartverksamheten Here säljs till Audi, BMW och Daimler för 2,8 miljarder euro.

Norska OBX stängde 0,1 procent upp. På minuslistan hittades flera oljerelaterade bolag som tappade tillsammans med ett sjunkande oljepris. Indextunga Statoil var en i skaran, och aktien noterades vid stängning ned 1,6 procent.

Oljebolaget DNO bröt dock mönstret med en uppgång på 13 procent, efter goda nyheter för bolagets vidkommande från Kurdistan. Regeringen i regionen, där DNO har stora delar av sin produktion, meddelade på måndagen att man från och med september i år kommer att betala oljeproducerande bolag i regionen varje månad för att täcka bolagens löpande produktion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?