1515

Börsen: Råvarubolagen tar stryk<br />

Stockholmsbörsen stiger svagt på måndagen, samtidigt som uppgångarna överlag är mer tydliga i resten av Europa. Av bolagen i OMXS30 har MTG tagit in på ledande Electrolux under dagen.

Vid klockan 14.40 noterades OMXS30 upp 0,1 procent till indexnivån 1.618. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 5,5 miljarder kronor.

Råvaror tillsammans med energi var enda sektorer att backa inom Stoxx Europe 600. Vid 14.30-tiden var DAX och franska CAC 40 upp 1,1 respektive 0,8 procent. Euro Stoxx 50 var omkring 1 procent högre och medan brittiska FTSE 100 var oförändrat, tyngt av ett gäng råvarubolag.

Att Aten-börsen faller brant, ned 19 procent, på första dagen av handel sedan slutet av juni tycks således inte skrämma investerarna nämnvärt. Istället bidrog starka rapporter från bland annat Commerzbank och Heineken till att stärka sentimentet.

På råvarumarknaderna var det överlag fortsatt nedgångar under dagen, med oljepriserna ned över 2 procent och basmetallerna ned 1 procent eller mer. Lundin Mining backade 1,7 procent och Lundin Petroleum, som kvartalsrapporterar på onsdag, backade 0,7 procent.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen fanns bland annat MTG och Securitas i toppen, men med Electrolux som fortsatt etta.

Electrolux uppgång hade urgröpts något, till 2,5 procent, efter att ha stigit ordentligt under handelns första timmar. Detta efter att Bloomberg News sent på fredagen rapporterade att det amerikanska justitiedepartementet kan släppa sin stämning mot Electrolux förvärv av GE Appliances om Electrolux går med på att sälja vissa tillgångar.

Nokia sjönk med 0,6 procent efter att det bekräftade medieuppgifter angående avtalet om att sälja Here till Audi, BMW och Daimler i en affär som värderar kartverksamheten till 2,8 miljarder euro. Nokia räknar med en reavinst på cirka 1 miljard euro från försäljningen.

Mediekoncernen MTG gick fortsatt uppåt och noterades upp med 2,4 procent till 247 kronor. Carnegie höjde sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare behåll. Riktkursen drogs upp till 290 kronor från tidigare 270 kronor.

Även Securitas var positivt med 1,3 procent, och laddar inför kvartalsrapporten som offentliggörs på onsdag.

Tidningen Börsveckan har startat igen efter sommaruppehåll och satte köpråd på Byggmax, Nordax, Betsson, Probi och Inwido. Dessutom skiftade tidningen från SEB till SHB.

Bland Small cap-bolagen noterade bioteknikbolaget Probi en uppgång med hela 14,9 procent efter Börsveckans köpråd.


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?