Annons

Asienbörser: Tar rygg på USA uppåt

Asienbörserna fortsatte norrut i fredagens handel efter en riktigt stark avslutning föregående handelsdag.

Draghjälp kom främst från USA-börserna som stängde tydligt på plus efter bättre än väntad BNP-data som återigen rest frågetecknen kring en räntehöjning i september.

På indexfronten ökade Hang Seng-index 0,5 procent och fastlandsbörsen i Shanghai klättrade 1,5 procent.

"Som det ser ut nu verkar majoriteten av investerarna tro att det inte blir någon räntehöjning i september. Dock har USA-räntorna rört sig uppåt den senaste tiden vilket indikerar att vissa satsar på en septemberhöjning så man ska nog inte vara alltför optimistisk", sade Hikaru Sato, teknisk analytiker vid Daiwa Securities, till Marketwatch.

Bland aktierna i Hongkong tillhörde Sinopec en av vinnarna med en uppgång på drygt 9 procent. Oljebolaget drog till med en vinst i det första kvartalet mot en väntad förlust.

På temat olja var sektorn en av de bäst presterande i spåren av en tydlig uppgång i Brentoljan som nu rusat cirka 12 procent på några dagar. Relaterade aktier på plus var Kunlun Energy som steg 7 procent, China Petroleum 5 procent och Cnooc plus 4 procent.

De exportberoende japanska börserna, med stor Kinaexponering, drabbades hårt förra veckan när turbulensen var som störst på Kinabörserna. Slutet på innevarande vecka har dock varit bättre med Nikkei-index upp 7 procent de senaste dagarna inklusive fredagens rally på 2,9 procent.

På aktiefronten gick råvarurelaterat starkt efter ytterligare uppgångar i oljan och bland exportörerna klättrade Toyota 3,5 procent, Honda 4 procent och Panasonic drygt 3 procent.

 

Marknadstemperatur klockan 07:30

kl.6:30 kl.7:30 kl.12:35 Sedan 31/12
MSCI Asia Apex 50 +1,2% +1,2% - -11,1%
Nikkei 225 +3,2% +2,9% - +9,5%
Hongkong Hang Seng +0,5% +0,5% - -7,0%
Kinas Shanghai Comp +1,9% +1,5% - -3,3%
Kinas Shenzhen Comp +1,9% +1,5% - +25,7%
Taiwan Taiex +2,5% +2,5% - -13,8%
Sydkorea Kospi +1,3% +1,5% - +1,1%
Indien BSE Sensex 30 +1,3% +1,4% - -3,3%
Singapore Straits +1,5% +1,5% - -11,2%
Australia S&P/ASX200 +0,3% +0,2% - -3,1%

Innehåll från CajomAnnons

Sveriges enda pepparrotsfabrik tar sitt kulturarv på allvar

I Fjärås hittar du Sveriges enda pepparrotsfabrik – Cajom Pepparrot. Det halländska familjeföretaget grundades redan 1929 och har sedan dess försett svenskarna med den kryddiga rot som här i norr ofta kallas Nordens chili. 

– Vi missionerar gärna om pepparrotens alla fördelar, såväl som smaksättare som för sitt höga näringsinnehåll, säger Daniel Boström, vd och ägare till Cajom Pepparrot. 

Sedan starten i slutet av 1920-talet har Cajom haft pepparrot som kärna i sin verksamhet. Under sina första 30 år såldes pepparroten hel – mestadels till ICA i Solna – men i slutet av 60-talet började företaget bredda sitt erbjudande. Ännu ligger dock pepparroten Daniel Boström varmast om hjärtat. 

– Pepparrot är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna! Det är nämligen framför allt här, i norra Halland, som det odlas pepparrot i hela Sverige. För oss innebär det att vi har ett kulturarv att bevara, något vi tar på största allvar. Därför är det viktigt för oss att alltid erbjuda en produkt av högsta kvalitet, med tydlig skillnad i smak; man ska märka att man äter vår pepparrot.

Levererar de bästa råvarorna

Idag har Cajom ett produktutbud som utöver svenskodlad, importerad samt ekologisk färsk pepparrot bland annat inkluderar förädlade smaksättare i premiumsegmentet, såsom riven pepparrot, pepparrotsvisp, riven vitlök och riven ingefära – bolaget är till och med en av Sveriges största producenter av förädlad ingefära. Just förädling av råvaror är numera bolagets huvudsakliga affär och då Cajom har tillgång till cirka 80 procent av Sveriges totala pepparrotsskörd tillverkas en mängd andra produkter, både under eget varumärke och som tillverkningshub för andra aktörer inom svensk livsmedelsindustri.

– Vår långa tradition av att leverera de bästa råvarorna till kräsna kockar i restaurangbranschen har lärt oss att aldrig tumma på kvaliteten. Därför använder vi oss enbart av de bästa råvarorna, vilket är hemligheten bakom varför så många kunder återkopplar till oss med feedback som ”detta var den godaste och starkaste produkten jag ätit, wow”!

Väl värd att bevara

Daniel Boström betonar att driftkrafterna inom Cajom även de har starka kopplingar till bolagets anrika historia. Att ta tillvara det som jorden erbjuder, att förädla med respekt för råvaran och att inte kompromissa med kvaliteten någonstans i kedjan är för Cajom en självklarhet. 

– Detta är också bakgrunden till att vi är initiativtagare för att ansöka om att ursprungsmärka fjäråsodlad pepparrot genom EU:s förordning om skyddad ursprungsbeteckning och geografiskt skydd. Pepparroten är en otrolig smaksättare och bidrar dessutom till en hälsosam kosthållning genom välgörande innehåll såsom mer än dubbelt så mycket c-vitamin som en apelsin! Men även antioxidanter och mycket mer; den är helt enkelt väl värd att bevara, avslutar han. 

FAKTA OM CAJOM

Cajom är familjeföretaget som funnits i Fjärås sedan 1929. Cajom säljer under eget varumärke utöver färsk pepparrot (Svenskodlad, importerad alternativt ekologisk) våra förädlade smaksättare i premiumsegmentet: Riven Pepparrot, Pepparrotsvisp, Riven Ingefära & riven vitlök.

Läs mer om Cajoms produkter för restauranger och grossister här

Läs mer om Cajoms lösningar för livsindustrin här  

Hitta smarriga recepttips med pepparrot här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cajom och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera