1515

USA-börser: Stark uppgång<br />

New York-börserna avslutade i dur vid torsdagsstängningen efter att ha pendlat kring 1-3 procent under handelssessionen. Energisektorn handlas upp i spåren av stigande oljepriser medan Freeport-McMoran rusade efter ett aviserat besparingsprogram.

Dow Jones Industrial Average hade vid stängning ökat 2,3 procent vid 16.655. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 2,4 procent till 1.988 medan Nasdaq Composite ökade med 2,5 procent till 4.813.

På torsdagen präglades Wall Street av fortsatt optimism där börserna rekylerade upp för andra dagen i rad efter veckoinledningens nedgångar. Redan på den sena onsdagshandeln tilltog amerikanarnas köpsug rejält, vilket CMC Markets sedan tillskrev Fed-medlemmen William Dudley.

Dudley sa bland annat att en räntehöjning i september nu ter sig mindre lockande. Dudley låter inte som en man som har bråttom att höja räntorna, skrev CMC Markets efteråt i en kommentar, enligt CNBC.

Torsdagens riskaptit kunde även skönjas på oljemarknaden där Brentoljepriset under dagen noterades på sin högsta nivå sedan 2008 medan priset för WTI-oljan nådde sin högstanivå sedan 2009, enligt Financial Times.

Oljeprisrallyt bidrog således till att lyfta energisektorn där bland annat bolag som Exxon Mobil och Chevron steg 3,2 respektive 6,2 procent.

På makrofronten inkom oväntat starka reviderade BNP-siffror för andra kvartalet, och antalet arbetssökande var snäppet lägre.

Reviderad BNP steg med 3,7 procent årstakt under det andra kvartalet i år, enligt reviderad statistik. Analytiker hade räknat med en BNP-tillväxt på måttligare +3,2 procent. Inflationsmåttet BNP-deflatorn var upp 2,1 procent, mot väntade +2,0 procent. Det positiva beskedet bidrog till att lyfta både obligationsräntor och dollarn.

Siffran över antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 271.000 under förra veckan, vilket var 2.000 färre än väntade 273.000.

Däremot var statistiken för avtalade husköp lägre än väntat. Avtalade köp av befintliga hus steg med 0,5 procent i juli jämfört med månaden innan. Det kan ställas mot väntade 1,0 procent mellan månaderna.

Freeport-McMoran rusade 29 procent efter att bolaget meddelat om ett kostnadsbesparingsprogram med 29 procent för 2016. Bolaget aviserade även om personalnedskärningar.

Abbott Laboratories har enligt Financial Times förberett ett bud värt 25 miljarder dollar på medicinteknikbolaget St Jude Medical. Men Abbott Labs hade därefter dementerat uppgifterna enligt flera källor på Twitter. Abbott Labs steg med 3,8 procent.

Tesla Motors nya version av Model S har fått högsta poäng, 100, av inflytelserika Consumer Reports. Aktien avancerade med hela 8,1 procent.

Tiffany missade resultatförväntningarna med sin delårsrapport. Bolaget hänvisar till de negativa effekterna av en stark dollar, samt svåra marknadsförhållanden på vissa marknader. Tiffany är ner 2,1 procent.

I dag inleds centralbankskonferensen i Jackson Hole som pågår till på fredag.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?