1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks<br />

Torsdagens handel på finansmarknaderna präglades av ökad vilja till risktagande, med stigande börskurser, högre räntor och en starkare dollar.

USA-räntorna sjönk något under förmiddagen, vilket enligt Bloomberg News berodde på att såväl Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management som Ray Dalio, miljardären som grundat Bridgewater Associates, förutspådde att Fed kommer att återuppliva sitt obligationsköpsprogram.

I går, onsdag, bidrog uttalanden från Fed-chefen i New York, Bill Dudley, till dämpade förväntningar om en räntehöjning i september, medan Fed-chefen i Kansas City, Esther George, på torsdagen sade till Bloomberg TV att det är alltför tidigt att säga hur volatiliteten på finansmarknaderna kommer att påverka USA-ekonomin. Federal Reserve kan börja höja styrräntan vid varje möte.

På torsdagseftermiddagen vände dock USA-räntorna uppåt och dollarn stärktes ytterligare efter statistik som visade en klart större upprevidering än väntat av BNP-tillväxten under andra kvartalet.

BNP reviderades upp till en tillväxt på 3,7 procent i beräknad årstakt, från 2,3 procent i den första beräkningen. Väntat var en upprevidering till 3,2 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Den privata konsumtionen steg med 3,1 procent (första estimatet +2,9), i linje med analytikers förväntningar, medan den offentliga konsumtionen reviderades upp till +2,6 procent (+0,8) och försvarsutgifterna till +0,3 procent (-1,5).

En rejäl upprevidering gjordes för investeringarna, till +4,1 procent, från tidigare +0,8 procent, men samtidigt byggde företagen även upp sina lager, vilket en del analytiker såg som ett dåligt tecken.

Joseph Lavorgna, Deutsche Banks chefekonom för USA, lyfte dock fram att den solida uppgången i orderingången på varaktiga varor kan berätta att lageruppbyggnaden under första halvåret till största delen var frivillig.

Annan statistik visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk en aning mer än väntat förra veckan, medan lite smolk i bägaren var att antalet kontrakterade husköp var svagare än väntat i juli.

Fed funds-terminerna steg något efter BNP-statistiken och antyder nu en sannolikhet på 28 procent för att Fed höjer i september, upp från 24 procent efter Bill Dudleys kommentarer.

På torsdagen inleds för övrigt Federal Reserves årliga centralbankskonferens i Jackson Hole. Den pågår till och med lördag, men Fed-chefen Janet Yellen deltar inte, utan det blir i stället vice-chefen Stanley Fischer som får framföra eventuell guidning inför nästa Fed-möte. Från Europa deltar bland andra ECB:s vice-chef Vitor Constancio och BOE-chefen Mark Carney.

I Europa spreadade räntorna ihop och vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 1 punkter till 0,73 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 5 punkter högre till 0,69 procent.

SCB-statistik på morgonen visade att utlåningen till de svenska hushållen fortsätter att öka till nya rekordnivåer, trots tilltagande varningar från en rad håll.

Regeringen hänvisar dock fortsatt till amorteringskravet, som kanske kan införas nästa sommar, och avvisar varje justering av ränteavdragen.

I juli ökade utlåningen till hushållen med 7,1 procent jämfört med samma månad föregående år - enligt SME Direkts enkät väntade analytiker en ökningstakt på 6,9 procent.

I juni var ökningstakten 6,9 procent och i maj 6,7 procent.

Utlåningen för bostadsändamål ökade med 7,7 procent i juni, efter en ökning med 7,4 respektive 7,1 procent de två föregående månaderna.

Även i euroområdet ökade utlåningen till hushållen, till 1,9 i juli från 1,7 procent i juni.

Penningmängdstillväxten, mätt som M3, ökade med 5,3 procent i juli, upp från 4,9 procent i juni.

Förväntningarna låg på en ökning med 4,9 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Från Norge kom svaga signaler i en inflations- och löneförväntningsenkät för tredje kvartalet, vilken görs på uppdrag av Norges Bank. Förväntningarna på såväl inflation som sysselsättning och företagens lönsamhet reviderades ned och Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken, tyckte enkäten signalerade recession. Han lyfte fram att den kommande rapporten från centralbankens regionala nätverk kommer att ge mer detaljerad information.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:125 mot euron, som därmed tappat från 1:137 dagen före, samtidigt som dollarn har stärkts till 120:39 mot yenen från 119:63.

Kronan försvagades med drygt 3 öre till 8:50 mot dollarn och stärktes med 6 öre till 9:56 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?