1515

Stockholmsbörsen: Återhämtning suddades ut<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde onsdagen med att backa stort för att sedan klättra upp på plus under eftermiddagen. Men glädjen blev kortvarig och börsen stängde klart lägre.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 1,2 procent till 466 medan OMXS30-index backade 1,7 procent till 1.458. Omsättningen rörde sig mot mer normala nivåer efter gårdagens frenetiska handel och var 18,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 25,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

USA-börserna, som igår svängde ned kraftigt i sluttimman, noterades klart högre vid Stockholmsbörsens stängning.

Kina kavlade i dag upp ärmarna ytterligare för att få bukt på den senaste tidens oro för landets ekonomiska utveckling. Efter att centralbanken i går sänkte styrräntan och reservkraven för bankerna tillfördes i dag 140 miljarder yuan till banksystemet.

Den kinesiska regeringen sänkte också vissa export- och importavgifter för företag för att reducera deras kostnader. Regeringen kommer också snabba på utvecklingen av Kinas finansieringssektor för att fördjupa de finansiella reformerna, samt skapa en fond för att stödja offentliga och privata samarbeten gällande investeringar.

På hemmaplan tyngde H&M index rejält med en nedgång på 3,4 procent till 322,70 kronor. Nordea träffade H&M:s IR-chef Nils Vinge under tisdagen och i en analys skriver banken att bolaget fortsätter att understryka motvind i form av inköpskostnader (från 3 kv) samtidigt som de betonar att man inte kommer att vara först med att justera priserna.

Nordea påpekar att H&M:s månadsförsäljningsrapporter tenderar att vara volatila och att den starka försäljningsökningen i juli inte bör tolkas för positivt.

Höstkollektionen i butikerna har troligen sålt dåligt under den varma augustimånaden och Nordea räknar med att den jämförbara försäljningen faller 3 procent i augusti och att rörelseresultatet under det andra halvåret 2015 blir nära oförändrat mot samma period i fjol, tyngt av en pressad bruttomarginal och höga försäljnings-, administrations- och generella kostnader.

Nordea rekommenderar sälj på H&M med en riktkurs på 315 kronor.

Fingerprint handlades 3,4 procent lägre som börsens näst mest omsatta aktie. Qiku, ett av Qihoo 360:s smartphone-varumärken, annonserade i dag sina Android-smartphones i vilka Fingerprint Cards touchsensor FPC1025 har integrerats. Intäkterna är redan inkluderade i FPC:s kommunicerade försäljningsprognos, uppgav bolaget.

Branschkollegan Precise Biometrics vars teknik är integrerad i telefonerna klättrade 1,0 procent.

Dagen bjöd på en del delårsrapporter från mindre bolag.

Mekonomens resultat före skatt landade på 188 miljoner kronor i det andra kvartalet, att jämföra med analytikerförväntningar om 191 miljoner. Försäljningen var drygt 5 procent bättre än väntat. Aktien var ned 0,5 procent.

Sagax justerade upp sin årsprognos över förvaltningsresultatet till 860 miljoner, från tidigare 840 miljoner. Aktien steg 1,8 procent.

Karolinska Development och Dignitana redovisade båda förluster för andra kvartalet och backade med 3,8 respektive 8,8 procent.

Bland övriga nyheter meddelade Eolus att man undersöker möjligheter att utveckla vindkraftprojekt i USA. Besked kom i dag också om att Eolus har utsett en ny vice vd. Aktien handlades upp 4,2 procent.

Affärsvärlden bedömer Byggmax och Transcom som köpvärda, medan Indutrade bedöms vara säljvärd. Byggmax steg 3,8 procent medan Transcom handlades upp 4,3 procent. Indutrade backade 1,1 procent.

Ericsson fick flera förändrade rekommendationer. Så väl Danske Bank som Nordea höjde rekommendationen till behåll från sälj. Aktien var ned 0,9 procent.

SEB höjde rekommendation för Billerudkorsnäs till köp från behåll och Nordea skruvade upp Holmen till köp från behåll. Billerudkorsnäs ökade 1,7 procent, medan Holmen steg 3,8 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?