1515

Råvaror: Breda nedgångar efter tisdagens rekyl<br />

Efter tisdagens återhämtning på råvarumarknaden vände priserna ned igen under onsdagens handel. Bland annat föll oljepriserna tillbaka från plusnoteringar tidigare under dagen, efter det amerikanska energidepartementets lagerrapport.

Vid klockan 20.35 noterades Brentoljan i första termin 0:02 dollar ned till 43:19 dollar per fat, medan WTI-oljan var 0:53 dollar lägre vid 38:78 dollar per fat. Under måndagen gick Brentoljan under 45 dollar per fat sedan 2009, och oljorna handlas således alltjämt kring sexårslägsta.

Det amerikanska energidepartementets veckovisa oljerapport visade på en oväntad nedgång i landets råoljelager - minus 5,4 miljoner fat - att jämföra med en väntad uppgång på 1,0 miljoner fat. Men en positiv, bestående reaktion i oljepriserna uteblev, och i stället tog marknaden fasta på uppgångar i bensinlagren, enligt marknadsaktörer.

"Marknaden har ignorerat i lagernedgången för råolja eftersom att faten omvandlats till bensin", sade Tim Evans, energianalytiker vid Citi, till Bloomberg News.

Bensinlagren steg enligt samma rapport 1,7 miljoner fat under veckan, mot väntade -0,7 miljoner.

På basmetallmarknaden fortsatte kopparn den senaste tidens negativa handelstrend med en nedgång på 2,6 procent till 4.916 dollar per ton, och än sämre gick det för zink.

Kopparlagren som övervakas av London Metal Exchange steg 3,8 procent till 369,025 metriska ton under innevarande veckan, vilket var den största uppgången på två månader och den högsta lagernivån sedan slutet av 2013.

"Koppar leder metallkomplexet nedåt, delvis på grund av den stora uppgången i LME-lagren. Metallerna verkar höra till de stora förlorarna i dag, oförmögna att vända blad på samma sätt som andra marknader gjort", sade Edward Meir, analytiker vid INTL FCStone, i en kommentar som Bloomberg News refererar.

På ädelmetallmarknaden var också guldet på minus, ned 13 dollar till 1.127 dollar per uns.

Noteringar klockan 20.35
Råolja (pris/fat):31/12
WTI, första termin -0:53 USD 38:78 -1,37% -33,30%
Brent, första termin -0:02 USD 43:19 -0,07% -32,70%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -130 USD 4.916 -2,57% -21,67%
Zink -48 USD 1.681 -2,73% -22,38%
Aluminium -26 USD 1.535 -1,64% -17,33%
Nickel -40 USD 9.550 -0,42% -36,83%
Bly -32 USD 1.633 -1,90% -11,30%
Tenn -305 USD 13.700 -2,14% -28,12%
Ädelmetaller (pris/uns, spot) ot)Guld -13:46 USD 1.126:93 -1,18% -4,89%
Silver -0:58 USD 14:10 -3,95% -10,18%
Dollarindex +0.49
95.02 0,51% 5,26%
(högre = starkare USD)

Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?