1515
Annons

Råvaror: Upp på bred front efter räntesänkning<br />

En kinesisk räntesänkning satte rejäl fart på råvarorna, som steg på bred front i tisdagshandeln bortsett från guld som såldes av till förmån för andra risktillgångar.

Omkring klockan 15.30 hade Brentoljan stigit 3,5 procent till 44:21 dollar per fat och WTI ökade 4 procent till 39 dollar per fat.

Efter flera dagar av börsfall i Kina har investerare gått och väntat på lättnader från den kinesiska centralbanken, PBOC. Vid lunchtid kom nyheten att banken sänkt styrräntan med 25 punkter till 4,60 procent, vilket fick köparna att strömma till på världens finansmarknader.

Den senaste tidens stigande antal amerikanska oljeriggar har lett till ökad oro på marknaden för att överutbudet av olja ska bestå. Dock menar vissa analytiker att antalet riggar inte kan stiga för evigt eftersom oljan handlas så lågt som under 40 dollar per fat.

"Så länge som oljan ligger under 40 dollar per fat är det troligt att antalet oljeriggar börjar sjunka. Detta kommer att minska utbudet av olja från USA, vilket kan leda till prisuppgång under kommande kvartal", sade Naeem Aslam, analytiker vid AvaTrade, till Marketwatch.

Även basmetallerna satte rejäl fart efter räntesänkningen vars syfte är att stötta den kinesiska ekonomin som väntas växa i den långsammaste takten sedan början av 1990-talet.

Koppar klättrade 1,4 procent, zink 1,9 procent och aluminium 1,8 procent.

"Reaktionen är helt naturlig med tanke på den kinesiska räntesänkningen. Marknaden förväntar sig att lättnaden ska stimulera konsumtion och byggnation, vilket är positivt för metaller. Dock kommer det ju att ta tid innan detta syns i ekonomin och redan nu ser vi att rallyt i vissa råvaror börjar klinga av", sade Malcolm Freeman, på Kingdom Futures i London, till Bloomberg News.

Tristare var det på guldmarknaden där den "gula metallen" backade 0,6 procent till 1.148 dollar per uns efter att ha handlats kring sex veckors högsta. Minskad oro på finansmarknaden tillsammans med starkare dollar minskar aptiten på guld som ofta se som en "säker hamn" i tider av oro.

Noteringar klockan 15.30

Råolja (pris/fat):31/12
WTI, första termin +1:54 USD 39:78 4,03% -31,57%
Brent, första termin +1:52 USD 44:21 3,56% -31,09%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +69 USD 5.020 1,39% -20,32%
Zink +34 USD 1.741 1,99% -20,06%
Aluminium +28 USD 1.549 1,84% -16,38%
Nickel +70 USD 9.585 0,74% -36,73%
Bly +22 USD 1.680 1,30% -9,58%
Tenn +145 USD 14.200 1,03% -26,80%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -6:93 USD 1.148:17 -0,59% -3,09%
Silver +0:05 USD 14:81 0,31% -5,67%
Dollarindex +0.85
94.19 0,92% 4,35%
(högre = starkare USD)
Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera