1515

Råvaror: Återhämtning efter tunga dagar<br />

Priserna på de konjunkturkänsliga basmetallerna och oljan återhämtade sig, precis som aktiemarknaderna i USA och Europa, under tisdagens handel, efter flera dagar på raken med stora nedgångar.

Vid klockan 20.35 handlades Brentoljan i första termin 0,49 dollar upp till 43,18 dollar per fat, medan WTI-oljan var 1,12 dollar högre vid 39,36 dollar per fat. Under måndagen gick Brentoljan under 45 dollar per fat sedan 2009, och oljorna handlas således alltjämt kring sexårslägsta.

Vid lunchtid framkom att den kinesiska centralbanken sänkt styrräntan med 25 punkter till 4,60 procent, vilket fick köparna att strömma till på världens finansmarknader.

"Även sett till alla negativa nyheter i marknaden ser det ut som att rörelserna varit överdrivna, och att en korrektion är på sin plats. Jag skulle inte bli förvånad om vi studsat upp från lägstanivåerna för de kommande månaderna", sa Bill O'Grady, chefsstrateg vid Confluence Investment, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden minskade kopparn den senaste tidens nedgångar med en uppgång på 2,3 procent till 5.062 dollar per ton, och än bättre gick det för aluminium. Förra veckans nedgång för kopparn var den sjunde på raken.

"Vi har en bättre ton i marknaden generellt i dag. Den kinesiska räntesänkningen var något oväntad, men det är hjälpsamt för marknaderna. Det är långt ifrån säkert att marknaden bottnat. Det är allt för tidigt för att säga det", kommenterade Bill O'Neill vid Logic Advisors, i en intervju med Bloomberg.

Kina konsumerar kring 40 procent av den koppar som produceras i världen, och dryga hälften av aluminiumet.

På ädelmetallmarknaden var guldet ensamt i råvarukomplexet på minus, ned 16 dollar till 1.139 dollar per uns.

Noteringar kl 20.35
Råolja (pris/fat): 
31-dec
WTI, första termin  +1,12 USD 39,36  2,90% -32,31%
Brent, första termin  +0,49 USD 43,18  1,17% -32,68%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +114 USD 5.062  2,30% -19,60%
Zink  +31 USD 1.741  1,82% -20,20%
Aluminium  +36 USD 1.557  2,37% -15,95%
Nickel  +95 USD 9.650  1,00% -36,57%
Bly  +22 USD 1.681  1,30% -9,58%
Tenn  +195 USD 14.180  1,39% -26,55%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -16,31 USD 1.138,79  -1,41% -3,89%
Silver  -0,12 USD 14,64  -0,82% -6,74%
Dollarindex  +1,21 94,54  1,30% 4,73% (högre = starkare USD)


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?