Räntor och valutor: Återhämtningen har börjat<br />

Finansmarknaderna har återhämtat sig under natten, även om Kinabörserna fortsätter sjunka kraftigt. Börserna stiger i stort sett hela övriga Asien efter måndagens kraftiga ras. Samtidigt har USA-räntorna letat sig upp över 2 procent igen och dollarn har återtagit mark efter måndagens stora tapp. USA-börserna föll närmare 4 procent på måndagen efter en mycket volatil handelsdag.
Foto:Shizuo Kambayashi

"Det verkar som att man köper tillbaka eftersom många marknader såg översålda ut efter panikförsäljningen de senaste dagarna. Även aktier som inte har mycket med Kina att göra såldes", sade Yukino Yamada, senior strateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

Kinabörserna öppnade kraftigt ned, Shanghai med 6 procent, men har sedan återhämtat sig något. I övriga Asien var det också ned i öppningen, men där har börserna vänt upp. Japanska Nikkei 225 är exempelvis upp 0,5 procent i skrivande stund och flera börser i regionen stiger mer än så.

Kinas centralbank PBOC ska ha tillfört 150 miljarder yuan i likviditet till marknaderna, men det har inte räckt för att stärka sentimentet i någon högre grad. Många på marknaden spekulerar i att Kina kommer med nya lättnader av den ekonomiska politiken, där en sänkning av bankernas reservkrav väntas ligga närmast till hands.

Även råvarupriserna stiger på bred front efter måndagens ras och amerikanska marknadsräntor stiger för första gången på fem handelsdagar. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är upp 6 punkter till 2,04 procent, från måndagens svenska stängning.

"Kraschen på börserna har lugnat ned sig. Världsekonomin och särskilt USA är inte så dålig. Pengar flödar ut från obligationsmarknaden", sade Kazuaki Oh'e, räntehandlare vid CIBC World Markets Japan i Tokyo, till Bloomberg News.

Japanska räntor stiger efter måndagens nedgång. Tioårsräntan är upp 3 punkter till 0,38 procent.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot de flesta andra större valutor efter en kraftig försvagning på måndagen. Mot euron har dollarn gått till 1:155 från 1:161 vid svensk stängning.

Mot yenen försvagades dollarn mycket kraftigt på måndagen och även här syns en rekyl. Japans finansminister Taro Aso sade under natten att yenrörelserna på måndagen var "våldsamma" och att det för ekonomin är bättre med mer gradvisa och stabila rörelser. Yenen har gått till 119:80 mot dollarn från 118:30 vid svensk stängning och 116:20 som lägst tidigare på måndagen.

"Vi har sett regeringsföreträdare tala om snabba rörelser så vi får de första antydningarna om att regeringen börjar bli lite oroad över styrkan här", sade Ray Attrill, chef för global valutastrategi vid National Australia bank i i Sydney, till Bloomberg News.

Den kinesiska yuanen har tappat ytterligare något mot dollarn.

Kronan har tappat 6 öre mot dollarn till 8:29, efter att även den har stärks kraftigt mot dollarn på måndagen. Mot euron har kronan försvagats 1 öre till 9:57.

På tisdagens makroagenda riktas intresset kanske främst mot tyska IFO-index för augusti, en tung europeisk konjunkturindikator som spås ha backat något från i juli.

Från Norge kommer den kvartalsvisa enkäten om investeringar i oljesektorn och här hemma släpper SCB PPI-statistik för juli. Dessutom ska arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presentera en budgetnyhet.

Till eftermiddagen kommer USA-statistik över försäljningen av nya hem i juli och hushållens konfidensindikator i augusti.

tisdag 6.40 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 2,331944 (8:2329) EUR/USD 1,115278 (1:1607)
EUR/SEK 4,322222 (9:5567) USD/JPY 119:78 (118:31)
Jp obl 2 0,01 -0,01 Jp obl 10 0,37 -0,35
Ty obl 2 -0,25 (-0,26) Ty obl 10 0,59 -0,55
US obl 2 0,61 -0,57 US obl 10 2,04 -1,98


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?