1515
Annons

Räntor och valutor: Återhämtningen har börjat<br />

Finansmarknaderna har återhämtat sig under natten, även om Kinabörserna fortsätter sjunka kraftigt. Börserna stiger i stort sett hela övriga Asien efter måndagens kraftiga ras. Samtidigt har USA-räntorna letat sig upp över 2 procent igen och dollarn har återtagit mark efter måndagens stora tapp. USA-börserna föll närmare 4 procent på måndagen efter en mycket volatil handelsdag.
Foto:Shizuo Kambayashi

"Det verkar som att man köper tillbaka eftersom många marknader såg översålda ut efter panikförsäljningen de senaste dagarna. Även aktier som inte har mycket med Kina att göra såldes", sade Yukino Yamada, senior strateg vid Daiwa Securities, till Reuters.

Kinabörserna öppnade kraftigt ned, Shanghai med 6 procent, men har sedan återhämtat sig något. I övriga Asien var det också ned i öppningen, men där har börserna vänt upp. Japanska Nikkei 225 är exempelvis upp 0,5 procent i skrivande stund och flera börser i regionen stiger mer än så.

Kinas centralbank PBOC ska ha tillfört 150 miljarder yuan i likviditet till marknaderna, men det har inte räckt för att stärka sentimentet i någon högre grad. Många på marknaden spekulerar i att Kina kommer med nya lättnader av den ekonomiska politiken, där en sänkning av bankernas reservkrav väntas ligga närmast till hands.

Även råvarupriserna stiger på bred front efter måndagens ras och amerikanska marknadsräntor stiger för första gången på fem handelsdagar. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är upp 6 punkter till 2,04 procent, från måndagens svenska stängning.

"Kraschen på börserna har lugnat ned sig. Världsekonomin och särskilt USA är inte så dålig. Pengar flödar ut från obligationsmarknaden", sade Kazuaki Oh'e, räntehandlare vid CIBC World Markets Japan i Tokyo, till Bloomberg News.

Japanska räntor stiger efter måndagens nedgång. Tioårsräntan är upp 3 punkter till 0,38 procent.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot de flesta andra större valutor efter en kraftig försvagning på måndagen. Mot euron har dollarn gått till 1:155 från 1:161 vid svensk stängning.

Mot yenen försvagades dollarn mycket kraftigt på måndagen och även här syns en rekyl. Japans finansminister Taro Aso sade under natten att yenrörelserna på måndagen var "våldsamma" och att det för ekonomin är bättre med mer gradvisa och stabila rörelser. Yenen har gått till 119:80 mot dollarn från 118:30 vid svensk stängning och 116:20 som lägst tidigare på måndagen.

"Vi har sett regeringsföreträdare tala om snabba rörelser så vi får de första antydningarna om att regeringen börjar bli lite oroad över styrkan här", sade Ray Attrill, chef för global valutastrategi vid National Australia bank i i Sydney, till Bloomberg News.

Den kinesiska yuanen har tappat ytterligare något mot dollarn.

Kronan har tappat 6 öre mot dollarn till 8:29, efter att även den har stärks kraftigt mot dollarn på måndagen. Mot euron har kronan försvagats 1 öre till 9:57.

På tisdagens makroagenda riktas intresset kanske främst mot tyska IFO-index för augusti, en tung europeisk konjunkturindikator som spås ha backat något från i juli.

Från Norge kommer den kvartalsvisa enkäten om investeringar i oljesektorn och här hemma släpper SCB PPI-statistik för juli. Dessutom ska arbetsmarknadsminister Ylva Johansson presentera en budgetnyhet.

Till eftermiddagen kommer USA-statistik över försäljningen av nya hem i juli och hushållens konfidensindikator i augusti.

tisdag 6.40 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 2,331944 (8:2329) EUR/USD 1,115278 (1:1607)
EUR/SEK 4,322222 (9:5567) USD/JPY 119:78 (118:31)
Jp obl 2 0,01 -0,01 Jp obl 10 0,37 -0,35
Ty obl 2 -0,25 (-0,26) Ty obl 10 0,59 -0,55
US obl 2 0,61 -0,57 US obl 10 2,04 -1,98

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Sparproffsen: Så anpassar du portföljen efter din ålder

Börsturbulensen håller i sig men det är i de sämsta av tider som de bästa affärsmöjligheterna uppenbarar sig, menar Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.

Nu ger sparproffsen sin syn på den skakiga marknaden och delar med sig av sina bästa tips på hur en 25-åring, en 45-åring och en 65-åring bygger en framgångsrik aktieportfölj.

”Det finns ingen anledning att hoppa överbord nu”, säger Moa Langemark.

Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.
Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.Foto:Thomas Blomquist/Mostphotos/Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera