Ras på börser i Asien

Det var botten ur när handeln inleddes på Asiens ledande börser under måndagen. Vid 6:30 hade Shanghai-index rasat med hela 8,5 procent.
Foto:Koji Sasahara/Scanpix

På Hongkong-börsen hade Hang Seng-index vid samma tid backat 4,6 procent och i Tokyo backade ledande Nikkei-225-index med 3,4 procent.

Nedgången följer förra
veckans massiva säljtryck och innebär att Shanghaibörsen backat kring 20 procent sedan början av förra veckan.

Fredagen avslutades med att New York-börsen backade över tre procent. Det var de största indexnedgångarna på en handelsdag sedan i november 2011.

Orsaken till nedgångarna är Kinas devalvering av sin valuta, något som tillsammans med andra indikatorer skapat oro kring att landets ekonomi kan vara på väg att kylas ner ordentligt.

Raset tycks inte ha dämpats av beskedet att regimen i Peking har gett landets statliga pensionsfond tillstånd att investera i aktier för att hålla kurserna uppe.

Det var under söndagen som Kina gav kommunernas pensionsfonder rätten att investera i aktiemarknaden för första gången någonsin. Tidigare har dessa pensionsfonder endast kunnat investera i statsobligationer och bankkonton. Nu får de investera upp till 30 procent av sina nettotillgångar i landets aktier, aktiefonder och blandfonder.

Totalt har dessa pensionsfonder tillgångar på närmare 2.700 miljarder kronor (322 miljarder dollar), enligt nyhetssajten cnbc.com.

“Beskedet att kinesiska pensionsfonder ska gå in på marknaden är självklart goda nyheter, men det är inte nytt. Det har nämnts tidigare”, sa Stephen Ma, Kinachef vid fondförvaltaren BMO Global Asset Management till Cnbc.

Regeländringen flaggades upp redan för två månader sedan.

”På lång sikt kommer detta vara jättebra, eftersom den kinesiska aktiemarknaden har dominerats av privata investerare. Att få in fler institutionella investerare är bra på mellan- och lång sikt”, menar Stephen Ma.

Enligt Bloombergs råvaruindex föll råvarurpriserna till den lägsta nivån på 16 år på grund av Kinas ekonomiska situation.

”Det kommer förmodligen bli värre innan de blir bättre. Vi behöver verkligen se räntesänkningar och mer politiska lättnader i Kina. Vidare behöver vi se mer klarhet när det gäller Fed”, sa Nader Naeimi, en förvaltare vid AMP Capital Investors Ltd i Sydney till Bloomberg.

Marknadsnoteringar klockan 06.30
Index Förändring Sedan årsskiftet
MSCI Asia Apex 50 -4,6% -15,3%
Nikkei 225 -3,9% +7,0%
Hongkong Hang Seng -4,6% -9,5%
Kinas Shanghai Comp -8,5% -0,7%
Kinas Shenzhen Comp -7,6% +33,1%
Taiwan Taiex -4,3% -19,9%
Sydkorea Kospi -2,4% -4,4%
Indien BSE Sensex 30 -3,0% -3,5%
Singapore Straits -3,2% -14,6%
Australia S&P/ASX200 -3,4% -6,9%

Källa: Nyhetsbyrån Direkt


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?