Annons

Norden-börser: Fallen fortsätter på samtliga börser<br />

De kraftiga börsfallen fortsatte under måndagens handel, och i Norden var samtliga aktier inom de norska, danska och finska storbolagsindexen på minus vid stängning. Med minus 0,4 procent var danska FLSmidth bästa aktie i hela regionen.

Det nordiska samlingsindexet OMXN40, som dock inte innehåller norska aktier, var vid stängning ned 5,3 procent till nivån 1.409.

I Norge tappade OBX hela 5,2 procent, med flera mindre oljeservicebolagsaktier längst ned i indexlistan. Fred Olsen Energy, Seadrill, Frontline och Det norske oljeselskap sjönk alla med mer än 9 procent.

Bland större bolag tappade indextunga Statoils aktie 5,8 procent. Det var den största nedgången under en dag för aktien sedan november förra året, och då var aktien ändå i den övre halvan av OBX-listan på måndagen.

Utanför storbolagsindex hade Electromagnetic Geoservices det tungt, med en nedgång på 12,5 procent. Bolagets vd Bjarte Bruheim meddelade på måndagen att han kommer att lämna sin post.

På Köpenhamnsbörsen sjönk C20 Cap-index 4,7 procent.

Bland andra tappade Novo Nordisk 5,2 procent. Dollarn har de senaste dagarna försvagats mot både euron och kronan, och det tynger Novo som hämtar en stor andel av sin försäljning på USA-marknaden.

I nyhetsflödet stack försäkringsbolaget Tryg ut, efter att bolaget meddelat att det köper Skandias verksamhet inom olycksförsäkring, omfattande cirka 150.000 försäkringsavtal och bruttopremieintäkter på 250 miljoner kronor förra året. Trygs aktie återfanns i mitten av fältet, med en nedgång på 4,6 procent.

I Helsingfors stängde H25 ned 5,2 procent, med volatila Outokumpu som sämsta aktie.

Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera