Norden-börser: Fallen fortsätter på samtliga börser<br />

De kraftiga börsfallen fortsatte under måndagens handel, och i Norden var samtliga aktier inom de norska, danska och finska storbolagsindexen på minus vid stängning. Med minus 0,4 procent var danska FLSmidth bästa aktie i hela regionen.

Det nordiska samlingsindexet OMXN40, som dock inte innehåller norska aktier, var vid stängning ned 5,3 procent till nivån 1.409.

I Norge tappade OBX hela 5,2 procent, med flera mindre oljeservicebolagsaktier längst ned i indexlistan. Fred Olsen Energy, Seadrill, Frontline och Det norske oljeselskap sjönk alla med mer än 9 procent.

Bland större bolag tappade indextunga Statoils aktie 5,8 procent. Det var den största nedgången under en dag för aktien sedan november förra året, och då var aktien ändå i den övre halvan av OBX-listan på måndagen.

Utanför storbolagsindex hade Electromagnetic Geoservices det tungt, med en nedgång på 12,5 procent. Bolagets vd Bjarte Bruheim meddelade på måndagen att han kommer att lämna sin post.

På Köpenhamnsbörsen sjönk C20 Cap-index 4,7 procent.

Bland andra tappade Novo Nordisk 5,2 procent. Dollarn har de senaste dagarna försvagats mot både euron och kronan, och det tynger Novo som hämtar en stor andel av sin försäljning på USA-marknaden.

I nyhetsflödet stack försäkringsbolaget Tryg ut, efter att bolaget meddelat att det köper Skandias verksamhet inom olycksförsäkring, omfattande cirka 150.000 försäkringsavtal och bruttopremieintäkter på 250 miljoner kronor förra året. Trygs aktie återfanns i mitten av fältet, med en nedgång på 4,6 procent.

I Helsingfors stängde H25 ned 5,2 procent, med volatila Outokumpu som sämsta aktie.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?