New York-börsen: "Det råder panik"<br />

Ledande terminer indikerar att USA-börserna startar måndagen med ett rejält nedställ efter fyra raka minusdagar.
Foto:Richard Drew/TT

Den senaste veckans oro kring konjunkturen i Kina har tilltagit och fått investerare att sälja av risktillgångar i snabb takt. Fastlandsbörsen i Kina har rasat nära 20 procent på några dagar.

Omkring klockan 14.50 noterades terminen för Dow Jones Industrial Average ned 3,9 procent, S&P 500 backade 3,6 procent och teknikdominerade Nasdaq Composite föll hela 4,9 procent. Det breda indexet S&P500 är ned 7,5 procent från den tidigare toppen i maj och går nu mot den sämsta augustimånaden på 14 år.

"I dag verkar alla vilja sälja. Det råder panik och det som sker är inte rationellt. Jag tror inte på en uppstuds i dag. Amerikanerna kommer addera säljtryck till vad vi sett på Europabörserna under dagen vilket kommer ta oss lägre", sade Michael Woischneck, förvaltare på Lampe Asset Management i Düsseldorf, till Bloomberg News.

Inför öppningen i New York var det stor handel i Apple som backade 5,5 procent i förhandeln. It-jätten har nu tappat 20 procent på drygt en månad och befinner sig, enligt Marketwatch, i en långsiktigt negativ trend. Den pågående konjunkturoron har pressat Apple eftersom en stor del av telefontillverkarens försäljning sker i Kina som är själva roten till den senaste tidens nervositet.

Ett annat bolag med Kinakoppling är Yahoo som handlades ned 7 procent i förhandeln. Portal- och söktjänsten äger en andel i kinesiska e-handeljätten Alibaba som stängde drygt 11 procent lägre i Hongkong på förmiddagen.

Andra namnkunniga bolag på minus i förhandeln var Tesla minus 8 procent, Twitter minus 7 procent och Facebook tappade 6 procent.

Motströms gick AGL Resources som rusade 30 procent i förhandeln efter att Southern Company lagt ett bud på energibolaget i en affär värd 12 miljarder dollar.

Vid sidan av konjunkturoro har sannolikheten för en räntehöjning i september sjunkit från 50 procent vid förra veckans mätning till 34 procent enligt Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?