ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: Kinberg Batra gör ett taktiskt misstag

Anna Kinberg Batra är partiledare för M men även alliansens statsministerkandidat. Att hon visar ledarskap är en förutsättning för maktskifte. Tyvärr försatte moderatledaren chansen i TV4:s morgonsoffa i lördags när hon punkterade LO:s testballong om att M och S bör göra upp i migrationspolitiken. Kinberg Batra deklarerade att regeringen först måste komma överens internt.

För alla med insyn i svensk politik är moderatledarens uppmaning ett slag i luften. Tidningen Fokus uppmärksammar i sitt senaste nummer att finans- och justitiedepartementet (alltså S) har tagit fram olika åtgärder för att minska kostnaderna för invandringen, som snabbare avvisningar till så kallade säkra länder och skärpt hantering av svenska pass. Fokus konstaterar att MP stoppat samtliga förslag.

Givetvis är Kinberg Batra väl medveten om S kniviga sits. Varför vill hon inte ta den utsträckta handen? Troligtvis är det samma sandlådetaktik som ligger bakom den destruktiva Decemberöverenskommelsen: Att S ska misslyckas och straffas av väljarna 2018.

Hon tänker kortsiktigt. Att LO vill att S frigör sig från MP i migrationspolitiken och förhandla med M är ett tillfälle att slå en kil i regeringen. Moderatledaren agerar som om M och S var ensamma på täppan och att det inte existerar en tredje aktör vars näring är andra partiers passivitet i migrationsfrågan.

Kinberg Batra bör studera Sifos senaste väljarbarometer. De rödgröna är större än de fyra borgerliga partierna, som samtliga backar. SD nuddar nästan 18 procent och är med råge landets tredje största parti. Regeringen imponerar inte på medborgarna, visar flera mätningar. Men alliansen gynnas inte. Det är framför allt S och M som blöder till SD. Invandrings- och integrationsfrågorna är efter bostadspolitiken de frågor som väljarna är mest missnöjda med enligt Sifos opinionschef. LO:s trevare bör ses som ett nödrop för att stoppa SD:s framfart i opinionen. Fackförbundets ordförande sitter i verkställande utskottet som är S hjärta. Finansministern har talande nog välkomnat LO:s invit till M.

En statsministerkandidat ska i svåra tider kunna se till landets bästa. Moderatledarens tondövhet kan stå alliansen – men även Sverige – dyrt.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till