Dow Jones Industrial Average hade strax före klockan 18.00 sjunkit 1,7 procent till 16.700, medan tekniktäta Nasdaq Composite tappat 2,1 procent. Det bredare S&P 500 sjönk samtidigt 1,9 procent till nivån 1.998, med teknologi och energi som sämsta sektorer, och indexet handlades därmed under 2.000-nivån för första gången sedan februari.
Omsättningen var 470 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1.070 miljoner på Nasdaq.
Innan börsöppning i New York hade asiatiska och europeiska index fortsatt klart lägre. Precis som tidigare i veckan gick Kina allra svagast med nedgångar för Shanghai- och Shenzhenindexen på 4-5 procent. Frågetecknen kring den kinesiska tillväxten har förstorats under de senaste två veckorna, och på hemmafronten är de amerikanska investerarna fortfarande osäkra på hur Federal Reserve kommer att hantera styrräntan vid sitt kommande septembermöte.
"Marknaden lär vara svag tills vi får mer klarhet i Kina och den amerikanska räntehöjningen. Även om läget ljusnar kommer fortfarande tillväxtfrågan vara aktuell. Investerare är rädda och förvirrade och de som är exponerade mot Asien har det nog riktigt tufft", sade Michael Ingram, strateg på BGC Partners i London, till Bloomberg News.
Apple tappade 3,5 procent, bland annat efter att statistik för det andra kvartalet visat på en nedgång i smartphoneförsäljningen i Kina för första gången.