Råvaror: Oljans svacka den längsta på 30 år<br />

Vid lunchtid på fredagen syntes breda nedgångar bland råvarorna och svagast gick basmetallerna i spåren av fortsatt konjunkturoro och minskad efterfrågan från Kina.

Vad beträffar oljan så går den mot sin längsta nedgångsperiod på tre decennier på rädsla för att överutbudet ska bestå.

Strax efter klockan 12.30 hade WTI-oljan backat 0,7 procent till 41 dollar per fat medan Brent var ned 0,6 procent till 46,31 dollar per fat.

I juli pumpade USA upp olja i den snabbaste takten sedan 1920-talet och nationens oljelager är ungefär 100 miljoner fat över femårssnittet rapporterar Bloomberg News.

"Det är återigen utbudsproblematiken som driver oljan lägre. Under 2008 orsakades prisfallet också av överutbud men den här gången är det självförvållat eftersom Opec fortsätter att överproducera", sa Eugen Weinberg, råvaruchef på Commerzbank, till Bloomberg News.

Nedgången på fredagens baissiga råvarumarknad leddes av basmetallerna där koppar tappade 1,7 procent och zink 2,5 procent. Att Kinesiskt industri PMI för juli inkom på den lägsta nivån sedan mars 2009 bidrog också till pressen.

Trots börsfall och dollartapp backade guldet lätt men gick ändå hyfsat i relation till övriga råvarutillgångar.

Den "gula metallen" har fått en liten renässans den senaste tiden och handlas kring sexveckorshögsta på minskad tro på en räntehöjning i september efter den senaste tidens börs- och konjunkturoro i Kina.

På det temat har den högt rankade metallanalytikern Barnabas Gan stuckit ut hakan och sagt att han fortfarande tror att Fed höjer räntan under 2015 vilket lär pressa guldet.

"Den kommande räntehöjningen är nyckelfaktorn till att vi har en negativ syn på guld och vi spår att metallen kommer handlas kring 1.050 dollar per uns vid slutet av 2015. Oavsett om höjningen sker i september eller december så är det faktorn som marknaden fokuserar på", sa han till Bloomberg News.

Noteringar kl 12.35
Råolja (pris/fat): 
31-dec
WTI, första termin  -0,30 USD 41,02  -0,73% -29,43%
Brent, första termin  -0,31 USD 46,31  -0,64% -27,81%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -87 USD 5.032  -1,70% -20,13%
Zink  -46 USD 1.771  -2,51% -18,71%
Aluminium  -17 USD 1.558  -1,08% -15,90%
Nickel  -230 USD 10.175  -2,21% -32,84%
Bly  -20 USD 1.697  -1,14% -8,69%
Tenn  -255 USD 14.970  -1,67% -22,84%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -0,72 USD 1.151,46  -0,06% -2,82%
Silver  -0,15 USD 15,42  -0,94% -1,78%
Dollarindex  -0,47 95,51  -0,49% 5,81% (högre = starkare USD)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?