ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Att sparka Romson räcker inte

  • Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv rasar förtroendet för regeringens jobbpolitik. Endast 5 procent av de tillfrågade medborgarna ser ljust på regeringens förmåga att får fart på jobbtillväxten i Sverige. Bland socialdemokratiska väljare är det ynka 11 procent. Det är ett nattsvart betyg.

Inte ens oberoende socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida tror längre på regeringens förmåga att leda landet. Den politiska chefredaktören Karin Pettersson underkände i går på ledarplats regeringens politik och krävde regeringsombildning. Karin Pettersson konstaterar att flera av de rödgröna ministrarna inte håller måttet. Statsministern bör begrunda den svidande kritiken från sitt partis tidigare kommunikationschef.

I en opinionsundersökning av DN/Ipsos i juni uppgav hela 71 procent av väljarna att de har litet eller inget förtroende för den vice statsministern Åsa Romson. Men det största problemet för regeringen är inte språkröret utan att Miljöpartiet sitter i den. Lika lite som Stefan Löfven verkar trivas i rollen som statsminister tycks MP uppskatta ansvaret i regeringsställning. Det tillväxtfientliga och blåögda partiet är inte uppgiften mogen. När MP bildades 1981 bannlystes auktoriteter i organisationen. Partiets gröna rebelliska själ finns i opposition – inte i Rosenbad. Det är dags för S att dumpa MP och samtidigt måste borgerligheten kliva upp ur sandlådan.

Efter att SD i torsdags blev största parti i en opinionsundersökning från Yougov föreslog LO en bred överenskommelse mellan regeringen och M om migrationspolitiken. Utgifterna i budgeten för flyktingmottagande sväller till orimliga nivåer. Prognosen för bara nästa år är svindlande 39 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som kostnaderna för det underfinansierade försvaret. Den inflammerade volymfrågan måste upp på förhandlingsbordet. Statsbärande S och M behöver axla ansvaret tillsammans.

I februari 2011, månaden före migrationsöverenskommelsen mellan alliansen och MP, uppmätte Sifo väljarstödet för M till 33,4 procent och S till 30,3 procent. SD fick endast 6,4 procent.

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra måste ta ledarskapet nu. Det är akut. Om inget görs kommer Sverige vakna upp i en mardrömslik politisk verklighet den 10 september 2018.

Tyck till