Stockholmsbörsen: Terminerna pekar ned<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen indikerade på torsdagsmorgonen en inledning av handelsdagen i negativt territorium. Detta sedan Wall Street på onsdagen stängt med nedgångar på knappt 1 procent och de asiatiska börserna på morgonen handlats överlag backat.

På onsdagskvällen publicerades Fed-protokollet som inte gav några tydliga signaler om timingen för den första räntehöjningen.

På hemmaplan har morgonen bjudit på en rad rapporter av varierad karaktär. På den positiva sidan märks Fingerprint med höjd prognos medan New Waves rapport inte lyckades nå upp till resultatförväntningarna.

På råvarumarknaderna har oljan fortsatt onsdagens nedgång och WTI närmar sig nu 40-dollarsnivån. Bas- och ädelmetallerna är däremot upp.

Vid 8.30-tiden var Euro Stoxx-terminen 0,6 procent ned, medan den tyska DAX-terminen var 0,8 procent lägre. Förhandeln hos IG indikerade med 50 minuter kvar till öppning en nedgång för OMXS30 på -0,3 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde:

*Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, höjer återigen prognosen för försäljningen 2015 och räknar nu med att den blir omkring 2,5 miljarder kronor. Tidigare prognos var "omkring 2,2 miljarder kronor". Bolaget vände till vinst i kvartalet och redovisade ett rörelseresultat om 65,4 miljoner kronor (-44,9), medan nettoomsättningen uppgick till 445 miljoner kronor (44,0).

Bolaget ser inget externt kapitalbehov.

* New Waves rapport var förutom på försäljningsraden sämre än vad marknaden räknar med. Nettovinsten i kvartalet missade förväntningarna med 32 procent. Bruttomarginalen sjönk jämfört med i fjol och kostnaderna steg som följd av ökade satsningar inom försäljning och marknadsföring.

*Specialistläkemedelsbolaget Medivir rörelseresultat landade på 96,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 92,8 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning. Nettoomsättningen uppgick till 246 miljoner kronor, att jämföra med väntade 240 miljoner.

* Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisade ett operativt ebita-resultat på 13,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2015.Ebita-marginalen blev 4,5 procent. Analytikerna hade räknat med ett operativt ebita-resultat på 13,5 miljoner euro och en marginal på 4,7 procent, enligt SME Direkt. Nettoomsättningen var något bättre än väntat.

* Hotellfastighetsbolaget Pandox stärkte ebitda-resultatet till 438 miljoner kronor under årets andra kvartal, upp från 409 miljoner ett år tidigare. Den totala omsättningen steg till 997 miljoner kronor (828), medan intäkterna från fastighetsförvaltningen blev 388 miljoner kronor (380).

* Klädföretaget Odd Molly redovisar ett resultat efter skatt på -5,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015 (-5,7). Nettoomsättningen steg till 56,5 miljoner kronor (51,2).

*Volvokoncernens totala lastbilsleveranser, exklusive samriskbolagen, steg 1 procent till 15.586 fordon i juli, jämfört med samma period förra året. Analytikernas förväntningar låg på 16.502 fordon under juli, enligt SME Direkt. Både Europa och Nordamerika var klart svagare än väntat.

* Kazakstan har beslutat att överge handelsbandet för valutan, tenge, från och med den 20 augusti, rapporterar Bloomberg News. Operatörerna Teliasonera och Tele 2 har båda verksamhet i landet.

I dagens rapportflöde återstår bland annat Fagerhult och VBG.

Från Danmark bjöd konglomeratet NKT Holding på en rapport som omsättningsmässigt var bättre än SME Direkts förväntningar, men vars resultat framförallt tyngdes av en nedskrivning. Från norskt håll presenterade oljebolaget DNO en rapport som överträffade SME Direkts förväntningar men bland anat minskad förlust.

På makroagendan märks för svensk del jobbrapporten för juli. Från USA väntas, förutom sedvanliga veckodata över nyanmälda arbetslösa, försäljning nya hem och Philadelphia Fed index.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?