1515
Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar ned<br />

Terminerna för de ledande europeiska börsindexen indikerade på torsdagsmorgonen en inledning av handelsdagen i negativt territorium. Detta sedan Wall Street på onsdagen stängt med nedgångar på knappt 1 procent och de asiatiska börserna på morgonen handlats överlag backat.

På onsdagskvällen publicerades Fed-protokollet som inte gav några tydliga signaler om timingen för den första räntehöjningen.

På hemmaplan har morgonen bjudit på en rad rapporter av varierad karaktär. På den positiva sidan märks Fingerprint med höjd prognos medan New Waves rapport inte lyckades nå upp till resultatförväntningarna.

På råvarumarknaderna har oljan fortsatt onsdagens nedgång och WTI närmar sig nu 40-dollarsnivån. Bas- och ädelmetallerna är däremot upp.

Vid 8.30-tiden var Euro Stoxx-terminen 0,6 procent ned, medan den tyska DAX-terminen var 0,8 procent lägre. Förhandeln hos IG indikerade med 50 minuter kvar till öppning en nedgång för OMXS30 på -0,3 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde:

*Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, höjer återigen prognosen för försäljningen 2015 och räknar nu med att den blir omkring 2,5 miljarder kronor. Tidigare prognos var "omkring 2,2 miljarder kronor". Bolaget vände till vinst i kvartalet och redovisade ett rörelseresultat om 65,4 miljoner kronor (-44,9), medan nettoomsättningen uppgick till 445 miljoner kronor (44,0).

Bolaget ser inget externt kapitalbehov.

* New Waves rapport var förutom på försäljningsraden sämre än vad marknaden räknar med. Nettovinsten i kvartalet missade förväntningarna med 32 procent. Bruttomarginalen sjönk jämfört med i fjol och kostnaderna steg som följd av ökade satsningar inom försäljning och marknadsföring.

*Specialistläkemedelsbolaget Medivir rörelseresultat landade på 96,1 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 92,8 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning. Nettoomsättningen uppgick till 246 miljoner kronor, att jämföra med väntade 240 miljoner.

* Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisade ett operativt ebita-resultat på 13,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2015.Ebita-marginalen blev 4,5 procent. Analytikerna hade räknat med ett operativt ebita-resultat på 13,5 miljoner euro och en marginal på 4,7 procent, enligt SME Direkt. Nettoomsättningen var något bättre än väntat.

* Hotellfastighetsbolaget Pandox stärkte ebitda-resultatet till 438 miljoner kronor under årets andra kvartal, upp från 409 miljoner ett år tidigare. Den totala omsättningen steg till 997 miljoner kronor (828), medan intäkterna från fastighetsförvaltningen blev 388 miljoner kronor (380).

* Klädföretaget Odd Molly redovisar ett resultat efter skatt på -5,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015 (-5,7). Nettoomsättningen steg till 56,5 miljoner kronor (51,2).

*Volvokoncernens totala lastbilsleveranser, exklusive samriskbolagen, steg 1 procent till 15.586 fordon i juli, jämfört med samma period förra året. Analytikernas förväntningar låg på 16.502 fordon under juli, enligt SME Direkt. Både Europa och Nordamerika var klart svagare än väntat.

* Kazakstan har beslutat att överge handelsbandet för valutan, tenge, från och med den 20 augusti, rapporterar Bloomberg News. Operatörerna Teliasonera och Tele 2 har båda verksamhet i landet.

I dagens rapportflöde återstår bland annat Fagerhult och VBG.

Från Danmark bjöd konglomeratet NKT Holding på en rapport som omsättningsmässigt var bättre än SME Direkts förväntningar, men vars resultat framförallt tyngdes av en nedskrivning. Från norskt håll presenterade oljebolaget DNO en rapport som överträffade SME Direkts förväntningar men bland anat minskad förlust.

På makroagendan märks för svensk del jobbrapporten för juli. Från USA väntas, förutom sedvanliga veckodata över nyanmälda arbetslösa, försäljning nya hem och Philadelphia Fed index.

Sparproffsen: Så anpassar du portföljen efter din ålder

Börsturbulensen håller i sig men det är i de sämsta av tider som de bästa affärsmöjligheterna uppenbarar sig, menar Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.

Nu ger sparproffsen sin syn på den skakiga marknaden och delar med sig av sina bästa tips på hur en 25-åring, en 45-åring och en 65-åring bygger en framgångsrik aktieportfölj.

”Det finns ingen anledning att hoppa överbord nu”, säger Moa Langemark.

Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.
Avanzas sparanalytiker Moa Langemark och Danske Banks strateg Maria Landeborn.Foto:Thomas Blomquist/Mostphotos/Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera