1515

Stockholmsbörsen: Fingerprint fortsätter rusa<br />

Köparna lyckades inte ta över taktpinnen på Stockholmsbörsen som vid lunchtid på torsdagen noterades i rött.

Oro för den globala tillväxten i spåren av Kinas valutanedskrivning och tveksamheter kring Feds räntehöjning fick aktörer att sälja av risktillgångar.

Runt klockan 14.00 noterades storbolagsindexet OMXS30 0,5 procent lägre på indexnivån 1.545. Omsättningen uppgick till 8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50 med 1 procent och tyska DAX backade 0,8 procent.

"Dagens nedgång är en fortsättning på den senaste månadens nedgång på strax över 6 procent, samt senaste veckans fall på 3 procent. Investerarkollektivet är osedvanligt oroat huruvida den kinesiska ekonomin ska sakta in snabbare än beräknat - ifall detta fortsatt ska pressa börsen nedåt, eller om det är ett köpläge", sade Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är särskilt svårt att sia om hur börsen utvecklas vid orostillfällen, men man kan konstatera att börsen historiskt har varit svag under sommarmånaderna, ur ett framtida köptillfällesperspektiv, köptillfället har historiskt varit bättre i oktober och framåt. Att Kazakstan beslutat att låta sin valuta flyta fritt ser ut att påverka TeliaSonera, Tele2 och Oriflame", fortsatte han.

Inom OMXS30-index var det bara fem aktier som steg och en av dem var Boliden med plus 1,2 procent. Gruvbolaget hade metallerna koppar och zink med sig som steg i spåren av att sannolikheten för en septemberhöjning minskat efter Feds senaste räntemöte.

Det var ingen tydlig sektor som bidrog till indexpressen men Lundin Petroleum backade 1,8 procent vilket betyder minus 8 procent på en vecka. För mindre Enquest gick det ännu sämre med ett tapp på 6,5 procent och i Paris backade Total SA 1 procent. Trots dollarnedgång sätter oljan nya lågpunkter och det är främst det höga utbudet som ogillas av marknaden.

Volvo stod också ut med minus 1,8 procent efter statistik som visat att Volvokoncernens totala lastbilsleveranser i juli understeg förhandstipsen.

Uppgiften att Kazakstan beslutat att låta sin valuta, tengen, flyta fritt var märkbart i Oriflame som backade 6 procent. Tengen tappade 20 procent mot dollarn och bland de större svenska bolagen med verksamhet i Kazakstan märkes minusnoteringar för Telia Sonera och Tele2.

Jämte makrooro och börsfall var det klang och jubelstämning i sensorbolagen Fingerprint och Precise som klättrade 17 procent respektive 9 procent. Den förstnämnda stod pall för marknadens förväntningar genom att leverera en rapport som visade på positivt rörelseresultat och höjd försäljningsprognos för 2015.

Givet bolagets rejäla försäljningsökning, och den stigande bruttovinsten, bedöms resultatet fortsätta att öka sekventiellt kommande kvartal.

"Det är en naturlig utveckling att det med en kraftigt ökad försäljning kommer en kraftigt ökande bruttovinst och våra rörelsekostnader hänger inte med i den utvecklingen", säger vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt.

Ännu större rörelser var det i First North-listade Cortus Energy som rusade 50 procent efter en inledande uppgång på 160 procent. Bioenergibolaget har tecknat en avsiktsförklaring med ett japanskt företag om förgasningstekniken Woodroll.

På rapportfronten var det fortsatt säljarna som dominerade i New Wave vars aktie föll 7 procent. Profilbolagets rapport var förutom på försäljningsraden sämre än vad marknaden räknat med. Nettovinsten i kvartalet missade förväntningarna med 32 procent. Bruttomarginalen sjönk jämfört med i fjol och kostnaderna steg som följd av ökade satsningar inom försäljning och marknadsföring.

Medivir lyckades inte heller övertyga marknaden som handlade ned aktien 3 procent. Rörelseresultatet var bättre än väntat men marknaden kan ha hakat upp sig på finansnettot som understeg förhandstipsen.

Roligare var det för aktieägarna i Scandidos som fick se värdet på sin aktie öka med 8 procent efter att FDA godkänt bolagets produkt Delta4 Phantom+. Scandidos, verksamt inom kvalitetssäkring av strålterapi, kan nu fullt ut inleda marknadsföring och försäljning i USA.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?