ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SD största parti hos Yougov

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna är för första gången i en opinionsundersökning Sveriges största parti. I mätningen från Yougov som publiceras i Metro får SD 25,2 procent, medan S får 23,4 och M 21,0 procent.

"Det är helt otroligt", säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

"Det finns ett ganska stort missnöje bland människor över lag mot regeringen och inte minst mot regeringens invandrings- och integrationspolitik, och så tiggerifrågan. Många ser inte Moderaterna eller de andra allianspartierna som alternativ i de här frågorna utan kommer till oss i stället", säger Jomshof till TT.

Han tror även att Sverigedemokraternas uppmärksammade annonskampanj mot tiggeri har inverkat på resultatet i opinionsmätningen.

"Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag", säger han.

Statsvetaren Sören Holmberg är inte förvånad och säger till Metro att SD:s kärnfråga, flykting- och invandringspolitiken, blivit en allt viktigare politisk fråga för väljarna. Han pekar också på flera uppmärksammade mordfall där flyktingar och invandrare varit involverade.

"Det visar sig också att kriminalitet är en viktig faktor som motiverar stödet för SD", säger Sören Holmberg.

Inte heller statsvetaren Karl Loxbo är överraskad.

"Det är inte direkt förvånande, men samtidigt är det långt ifrån ett val och en hel del är säkert missnöjesyttringar som inte står sig i ett riksdagsval", säger Karl Loxbo till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna brukar få högre siffror i Yougovs mätningar än hos andra institut. I juli fick SD 22,1 procent i Yougovs mätning. I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, fick SD i slutet av juni 16,4 procent.

Yougovs mätningar görs via en självrekryterad webbpanel, en metod som ifrågasatts av en del. Konkurrenten Sifos vd Yvonne Pernodd manar till försiktighet när resultaten tolkas:

"Det ska inte vara baserat på att du själv kan anmäla dig, eller att du anmäler en kompis. Sedan finns det en diskussion hur man kan väga och vikta för att få bra resultat. Men man vet inte hur detta fungerar", säger hon till Expressen.

Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov, framhåller dock för tidningen att deltagarna inte enbart anmäler sig själva, de rekryteras också via annonser och telefon. Siffrorna bearbetas och är inte otillförlitliga, säger han.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger, när TT frågar om det oroar henne om nu SD skulle vara Sveriges största parti.

"Det kommer ju väldigt många olika mätningar, men det jag tar ansvar för är att vi behöver ledarskap och reformer för att bryta det nya utanförskapet. Och det är ett antal partier som inte svarar på det alls, men det tänker vi moderater göra", säger Kinberg Batra.

Fler måste få det första jobbet, för det är sättet att hålla ihop Sverige och bygga Sverige starkare, säger Kinberg Batra.

TT: Vad skulle det betyda för svensk politik om de här siffrorna stämmer?
"Jag spekulerar sällan i mätningar, det är resultatet och vad vi faktiskt har för ledarskap och reformer som är avgörande och då har jag ett ansvar för att leda moderaterna", säger Anna Kinberg Batra.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé betonar att det handlar om en enskild mätning där Sverigedemokraterna blivit det största partiet, men han är självkritisk:

"Vi måste förnya integrations- och migrationspolitiken för att den ska fungera bättre", säger han till TT.

Socialdemokraterna partisekreterare Carin Jämtin anser att man ska tolka mätningen med försiktighet.

"Den skiljer sig avsevärt från andra etablerade instituts nivåer, däremot är det uppenbart att Sverigedemokraterna har vuxit i opinionen under senare tid", säger hon till TT.

Tyck till