ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

LO vill se S och M göra upp

  • Foto: Hasse Holmberg / TT
LO vill se en bred överenskommelse mellan S och M om migrationspolitiken.
"Det viktiga är att få ordning och reda i mottagandet", säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Han gör utspelet efter att Sverigedemokraterna för första gången i en opinionsundersökning, Yougov, är Sveriges största parti.

"Jag tycker att regeringen borde sätta sig ner med Moderaterna för att komma överens om en migrationspolitik, det skulle ge en bred överenskommelse som håller för framtiden", säger Baudin.

Han tillägger att det till exempel är viktigt att få klarlagt om det är okej för vissa kommuner att tacka nej till flyktingar, samt att få igång arbetet med jobb och utbildning för de som kommer. Mer än så vill ha inte gå in på vad "ordning och reda" ska innebära.

SD får i mätningen från Yougov som publiceras i Metro 25,2 procent av väljarstödet, medan S får 23,4 och M 21,0 procent. Yougovs mätningar har ifrågasatts eftersom de görs via en självrekryterad webbpanel. SD brukar ligga lägre i andra opinionsinstituts mätningar, men har gått upp där också.

Tobias Baudin ser med oro på SD:s uppåtgående trend i opinionen. Han menar att det i grund och botten är ett resultat av att det "inte finns någon konflikt om jobben". Då tar debatten om invandring och tiggare över.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallar mätningen för en "symbolisk milstolpe". Hans partisekreterare Richard Jomshof tycker att resultatet är "helt otroligt".

"Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag", säger Jomshof.

Enligt honom har SD "fler kort" som de tänker spela ut under hösten. Viktigast är dock partikongressen, landsdagarna, i november. Då ska partiet fortsätta att bredda sin politik, till exempel med ett nytt industripolitiskt program, samt förnya rättspolitiken.

Tyck till