Råvaror: Guldet spjärnar emot svajig marknad<br />

Vid lunchtid på onsdagen var utvecklingen lite blandad på råvarumarknaden, men jämfört med morgonens handel syntes en liten förstärkning.

På minus syntes WTI-olja och vissa basmetaller medan guld spjärnade emot i den lite baissade miljön.

På oljemarknaden dominerade säljarna i WTI, som strax efter klockan 12.20 i första termin hade backat 0,4 procent till 42:44 dollar per fat medan Brentoljan var oförändrad vid 48:83 dollar per fat.

Vid sidan av Kina, som stått för den största oron de senaste dagarna i spåren av minskade stödåtgärder från regeringshåll, fanns det fortsatt farhågor kring utbud och efterfrågan på olja.

På utbudssidan har Opec, som står för 40 procent av världens oljeproduktion, legat klart över målet om 30 miljoner fat per dag det senaste året vilket hållit nere priserna.

Vidare verkar Angola vara på frammarsch. Enligt Bloomberg News planerar landet att exportera 1,8 miljoner fat olja per dag i oktober vilket skulle vara den högsta nivån sedan 2011 från landet som är Afrikas näst största oljeproducent.

På samma tema har Irak uppgett att de måste öka sitt utbud för att möta efterfrågan från den växande befolkningen. Landets produktion steg till ett nytt rekord i juli då landet producerade 4,2 miljoner fat olja per dag.

På statistikfronten kommer handlare att bevaka eftermiddagens veckovisa amerikanska oljelager, som väntas visa en minskning på 820.000 fat förra veckan. Det skulle i så fall vara den minsta lagernedgången sedan förra sommaren, enligt Bloomberg News.

"Utbudet överstiger efterfrågan med råge. Allt annat lika lär det ta flera år innan efterfrågan kommer ikapp utbudet. Trots det kan ju priset reagera innan det eventuellt sker", sade Michael Poulsen, analytiker vid Global Risk Management i Danmark, till Bloomberg News.

Åt andra hållet gick guld som ökade 0,4 procent till 1.122 dollar per uns vilket innebar fjärde uppgångsdagen i följd för ädelmetallen som brukar locka i oroliga tider.

De flesta råvaror prissätts i dollar och rör sig ofta i motsatt riktning som den amerikanska valutan, och då speciellt guld. Eftermiddagens inflationsdata och protokoll från det senaste räntemötet kan ge rörelser i dollarn vilket i sin tur skulle kunna spilla över på råvarumarknaden.

Under juli månad noterades utflöden på 2,3 miljarder dollar i börshandlade produkter med guld som underliggande i spåren av den starkare dollarn. Martin Arnold på ETF Securities säger att de största utflödena ser ut att ha skett i USA och en trolig förklaring är att investerare på allvar nu börjar tro på en snar räntehöjning, rapporterar Reuters.

Noteringar klockan 12.20

Råolja (pris/fat):31/12
WTI, första termin -0:18 USD 42:44 -0,42% -26,19%
Brent, första termin +0:02 USD 48:83 0,04% -23,89%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -29 USD 5.006 -0,58% -20,54%
Zink +15 USD 1.778 0,82% -18,39%
Aluminium +5 USD 1.559 0,32% -15,84%
Nickel +35 USD 10.395 0,34% -31,39%
Bly +8 USD 1.699 0,47% -8,56%
Tenn +250 USD 15.395 1,65% -20,64%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +5:11 USD 1.122:90 0,46% -5,23%
Silver +0:06 USD 14:94 0,37% -4,87%
Dollarindex -0.14
96.90 -0,14% 7,35%
(högre = starkare USD)
 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?