Räntor och valutor: USA-räntorna uppåt

Europaräntorna gick sidledes, USA-räntorna steg och dollarn stärktes på onsdagen, med fokus på Fed-ledtrådar.

Börserna i Kina föll återigen kraftigt på morgonen men avslutade ändå på plus, samtidigt som övriga Asien påverkades negativt. Europabörserna var överlag ned under dagen.

Tyska räntor var vid svensk stängning cirka 1 punkt upp. På valutamarknaden var nettorörelserna i de stora valutaparen relativt små jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Det tyska parlamentet röstade, som väntat, ja till det grekiska stödpaketet. Inom Angela Merkels eget parti, CDU, var det 63 som röstade emot och tre som lade ned sina röster. Vid den förra omröstningen i juli, om att starta förhandlingarna, var det 60 som röstade emot och fem som lade ned sina röster.

När stödpaketet väl fått godkännande av de nationella parlament som prövat frågan väntas det under kvällen godkännas av stödfonden ESM. Därmed skulle Grekland kunna få en första utbetalning på torsdagen, samma dag som ett ECB-lån förfaller.

Från Japan rapporterades ett större handelsunderskott än väntat i juli. Exporten steg 7,6 procent i årstakt, att jämföra med förväntningarna på 5,2 procent. Importen sjönk 3,2 procent, väntat här var -8,2 procent.

I övrigt på onsdagens agenda stod Fed-ledtrådar i form av juli-KPI och protokollet från senaste FOMC-mötet. Då talade Fed om att det nu bara krävs en "viss" ytterligare förbättring på arbetsmarknaden för att den delen av villkoren för en höjning ska vara uppfyllda.

Återstår inflationsvillkoret (med eventuellt förändrad syn utifrån fallande oljepris), samt att Fed inte ser Kinaoron som en faktor för att avvakta.

Morgan Stanley skrev i en analys att det finns utrymme för korträntorna i USA att stiga mer vid tydligare signaler om en närstående räntehöjning. De fokuserar på förtroendet för att inflationen ska nå målet på medellång sikt, givet att FOMC-uttalandet i juli redan indikerat att framsteg gjorts vad gäller jobbsidan i Feds mandat.

Fed funds-terminerna rörde sig måttligt efter KPI-utfallet, och indikerar fortsatt i stort ett 50/50-läge för en höjning i september. Bland analytiker råder större övervikt för en höjning.

KPI för juli visade en mindre uppgång än väntat under månaden, +0,1 mot väntade +0,2 procent. Bland annat flygpriser drog ned medan bostadskomponenten visade den största ökningen sedan 2007. Inflationstakten steg till 0,2 procent från 0,1 procent.

Även kärn-KPI var lägre än väntat under månaden, men efter avrundningar var kärninflationen som väntat oförändrad på 1,8 procent.

Dollarn reagerade initialt med att tappa till 1:1075 mot euron, för att därefter stärkas till 1:1030 vid svensk stängning. Mot yenen tappade dollarn marginellt till 124:40.

Det senaste utfallet för Feds föredragna prismått (core-PCE) var en inflationstakt på 1,3 procent i juni, oförändrat från föregående månad.

Federal Reserve har sitt nästa FOMC-möte den 16-17 september. Innan dess hinner även KPI-utfallet för augusti komma, liksom jobbrapporten för samma månad.

Även USA-räntorna sjönk initialt för att därefter stiga efter KPI. Vid svensk stängning var den tvååriga statsobligationen 1 punkt upp på 0,73 procent och tioåringen 3 punkter högre på 2,21 procent, jämfört med tisdagen samma tid.

"Fed-ledamöterna har gjort klart att de inte behöver se högre inflation innan de höjer. De behöver bara vara rimligt säkra på att den kommer att gå tillbaka mot målet", sade Michelle Girard på RBS till Reuters.

RDQ Economics skrev i en kommentar att utfallet bekräftar synen att den underliggande inflationen är stabil. Senare i år bör KPI-inflationen stiga då livsmedelspriserna dras upp av torkan i Kalifornien och avtagande baseffekter från oljeprisnedgången förra året. Även en stramare arbetsmarknad bör hjälpa till att få upp inflationen över 1 procent.

"Sammantaget finns det få nya nyheter i denna rapport och vi ser inte inflationsdatan som ett hinder för en räntehöjning den 17 september", skrev RDQ Economics.

Svenska räntor sjönk 2-3 punkter, medan kronan sammantaget tappade 6 öre till 8:52 mot dollarn och lika mycket till 9:47 mot euron.

Erik Penser Bank gav höstsäsongens första svenska konjunkturprognos. De ser en BNP-ökning på 2,8 procent i år men endast 2,4 procent nästa år, dämpat av minskat konsumtionsutrymme på grund av stigande priser och högre skatter.

Huvudscenariot är att Riksbanken sänkt klart, men chefekonom Sven-Arne Svensson noterade att kronan för närvarande handlas något starkare än Riksbankens prognos, och givet nuvarande starka fokus växelkursen vill han inte utesluta nya lättnader om kronan fortsätter att stärkas.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?