Europabörser: Carlsberg rasar<br />

De ledande Europabörserna visar breda nedgångar på onsdagen. Storbolag som Glencore och Carlsberg faller på svaga rapporter.

Asienbörserna handlades överlag lägre med klara nedgångar i Tokyo och Hongkong. De kinesiska fastlandsbörserna studsade som vanligt runt och denna dag klättrade indexen upp för ett positivt avslut efter djupa nedgångar tidigare under handelsdagen.

Bland makronyheter godkände det tyska parlamentet vid lunchtid det senaste räddningspaketet till Grekland.

Nedgångarna på Europabörserna är breda och ingen bolagssektor i Stoxx 600-indexet noteras i positivt territorium. Råvarubolagen går svagast, följt av fordon- och kemikaliesektorerna. Londonbörsens FTSE 100-index halkade redan under gårdagen ned på en minusutveckling för året hittills.

Glencore är för dagen råvarusektorns tyngsta sänke med en nedgång på 6,5 procent. Gruvbolagets justerade ebita-resultat för det första halvåret backade till 4,61 miljarder dollar vilket var hela 29 procent sämre än föregående år. Analytiker hade räknat med ett justerat ebitda på 4,88 miljarder dollar enligt Factsets enkät.

Det brittiska tobaksbolaget Imperial Tobacco lämnade en uppdatering som visade att omsättning för tobaksverksamheten minskade med 4 procent under de första nio månaderna i bolagets brutna räkenskapsår. Bolaget uppgav dock att man är på rätt väg att uppnå de finansiella målen för 2015 och aktien noteras 0,2 procent högre.

Flera stora danska bolag har också avgett rapporter. Öltillverkaren Carlsberg redovisade ett resultat före skatt för det andra kvartalet som var 12 procent sämre än förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Kallt väder i norra Europa och ett "försämrat makroekonomiskt klimat" i Ryssland och Ukraina var två skäl till detta enligt Carlsberg. Aktien backar med 8,9 procent.

Vindkraftsbolaget Vestas överträffade förväntningarna för såväl resultat som omsättning. Vestas upprepade också utsikterna för helåret 2015, som höjdes vid första kvartalsrapporten. Rapporten mottogs med viss tveksamhet och aktien noteras 0,1 procent lägre.

Danska Sydbank missade däremot förväntningarna rejält och aktien straffas med en nedgång på 5,0 procent.

Marknaden blickar annars till viss framåt och över Atlanten. Två tunga amerikanska makropunkter väntas senare under dagen. Först levereras den för Federal Reserve så viktiga KPI-statistiken för juli. Senare, efter de europeiska börsernas stängning, offentliggörs det penningpolitiska protokollet från Federal Reserves senaste möte i slutet av juli.

 

Noteringar kl 12.12
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  385 -0,80% 12,40%
Stoxx 50  Europa  3.319  -0,70% 10,50%

FTSE 100  London  6.471  -0,90% -1,50%
DAX 30  Frankfurt  10.798  -1,10% 10,10%
CAC 40  Paris  4.931  -0,80% 15,40%

SMI  Zürich  9.315  -0,70% 3,70%
IBEX 35  Madrid  10.879  -0,20% 5,80%
FTSE MIB  Milano  23.224  -0,70% 22,20%

SIX Nordic  Norden  120 -1,10% 12,10%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?