1515

Börsen: Verkstadsbolagen tar stryk<br />

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel i rött och följde således sina motsvarigheter på kontinenten som också dominerades av säljare.

De senaste dagarnas oro i Kina fortsätter att påverka trots att börsen i Kina gjorde en fin slutspurt.

På den framåtblickande agendan riktas fokus mot USA som på eftermiddagen bjuder på inflationsdata och protokollet från det senaste räntemötet. Båda två händelserna kan ge vägledning om huruvida USA ska höja räntan i september men just inflationsdatan bör vara extra intressant.

Vid klockan 10.30 noterades storbolagsindexet OMXS30 1,2 procent lägre på indexnivån 1.563. Storbolagsindexet ligger således under primärtrenden 200 dagars glidande medelvärde för första gången sedan i juli i år.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 2,8 miljarder kronor. På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50 med 1,2 procent och tyska DAX backade 1,4 procent.

Fokus de senaste dagarna har legat på Kina och uppgifter om att landets myndigheter avser att minska sina stödköp av aktier som lett till rejäla tapp på främst fastlandsbörsen i Shanghai som rasade 6 procent på tisdagen.

Nedgången på OMXS30-index leddes främst av råvarurelaterade och exportberoende bolag som Sandvik, Atlas Copco och SKF som var ned mellan 2-2,5 procent. I övriga Europa syntes en liknande utveckling där bland annat den tyska industrigruppen Siemens tappade 1,8 procent.

I den baissade börsmiljön lyckades dock Electrolux locka till sig köpare efter tisdagens rapport från AHAM som visade att vitvaruleveranserna steg med 6,3 procent i juli vilket var en dubblering jämfört med föregående månad. Aktien klättrade 1,5 procent.

På den svenska rapportfronten visade oljebolaget Enquest ett klart vinsttapp, dock klart mindre än det oljeprisfall som skett. Enligt rapporten ska kostnadskontroll och lägre investeringar stärka kassaflödet framöver. Inga av dessa besked räckte dock för att hålla kursen uppe. Aktien backade 6 procent.

Trots att Pricer vände förra årets förlust till en vinst i det andra kvartalet backade aktien 4 procent. Investerare kan ha hakat upp sig på att bruttomarginalen sjönk. Vd Jonas Vestin menar dock att den bottnade ur i innevarande kvartal.

Även i Danmark har rapporterande bolag bjudit på en del kursrörelser.

Carlsberg släppte en rapport klart under konsensus och bolaget sänker även prognosen för helåret 2015 vilket fick aktien att rasa 7 procent.

Vestas Vind, som har ett riktigt starkt 2015 bakom sig, överträffade konsensus vad gäller omsättning och bruttoresultat men det räckte inte för aktien som tappade drygt 2 procent.

Roligare var det för aktieägarna i Lundbeck som fick se aktien rusa 11 procent i den inledande handeln. Ny vd:n Kåre Schultz startar med ett program som ska minska personalstyrkan med 1.000 personer och minska kostnaderna med 3 miljarder vilket tolkades som positivt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?